Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Školský rok sa začal aj pre pacientov pediatrického oddelenia v Žiline

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V žilinskej nemocnici je súčasťou školy aj školský klub detí.

Žilina 3. septembra (TASR) – Nový školský rok sa začal aj pre pacientov na oddelení pediatrie a pediatrickej ortopédie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline. Už 93 rokov tam pôsobí Základná škola (ZŠ) s Materskou školou (MŠ) pri zdravotníckom zariadení v Žiline, ktorá je od roku 2006 organizačnou zložkou Spojenej školy J. M. Hurbana v Žiline. TASR o tom informovala hovorkyňa FNsP Lenka Záteková.

"Malí pacienti sa často tešia, že sa počas pobytu v nemocnici vyhnú vyučovaniu. Výchovno-vzdelávacia činnosť je však aj priamo u nás, aby žiaci nič nezameškali a mohli sa po príchode domov vrátiť bez problémov späť do školy. V septembri teda začína vyučovanie i v žilinskej nemocnici," informoval generálny riaditeľ FNsP Igor Stalmašek.

Podľa učiteľky ZŠ a MŠ pri zdravotníckom zariadení v Žiline Adriany Puchoňovej majú žiaci špeciálne vyučovanie v učebni Osmijanko na prízemí detského oddelenia a rovnako individuálne priamo v izbách. "Zúčastňujú sa na ňom všetci pacienti, ktorým to zdravotný stav dovoľuje. Ročne ide približne o 250 detí mladšieho školského veku a 350 žiakov staršieho školského veku. Práve podľa zdravotného stavu absolvujú žiaci denne buď jednu, dve alebo tri vyučovacie hodiny," priblížila Puchoňová.

Doplnila, že najobľúbenejším predmetom je slovenský jazyk a literatúra. "Deti najviac bavia skupinové aktivity a zážitkové vyučovanie. U starších školákov prevláda práca s počítačmi a interaktívnou tabuľou," dodala učiteľka ZŠ s MŠ.

V žilinskej nemocnici je súčasťou školy aj školský klub detí. "Tu môžu pacienti rozvíjať tvorivosť i kreativitu využívaním netradičných výtvarných a pracovných techník. Samotné vyučovanie a poobedné aktivity majú pre deti veľký význam. Pomáhajú odbúravať stres z neznámeho nemocničného prostredia a odpútavajú pozornosť od samotnej choroby či vyšetrení," vysvetlila Puchoňová.