Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Vakcinačné centrum vo FNsP v Žiline mimoriadne otvoria aj v sobotu

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

Nemocnica prosí záujemcov, aby si pred príchodom do vakcinačného centra stiahli a vypísali príslušné dokumenty, dostupné na webstránke www.fnspza.sk/sk/aktualne/vakcinacne-centrum-fnsp-zilina.

Žilina 3. novembra (TASR) - Vakcinačné centrum v hlavnej budove Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline mimoriadne otvoria aj v sobotu (6. 11.) od 7.00 do 18.15 h. Dôvodom je zvýšený záujem o očkovanie proti ochoreniu COVID-19. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Doplnila, že zaočkovať sa môžu aj bez registrácie dospelí alebo deti od 12 rokov v sprievode zákonného zástupcu. "Podávame prvé, druhé a tiež tretie dávky vakcíny proti COVID-19. Očkujeme len vakcínou Comirnaty (Pfizer/BioNTech)," uviedla Záteková.

Nemocnica podľa nej zároveň prosí záujemcov, aby si pred príchodom do vakcinačného centra stiahli a vypísali príslušné dokumenty, dostupné na webstránke www.fnspza.sk/sk/aktualne/vakcinacne-centrum-fnsp-zilina. "Upozorňujeme, že dokumenty pre podanie tretej dávky sú odlišné od dokumentov pre prvú a druhú dávku. Preto je potrebné si vytlačiť správne tlačivá označené dodatkom '3. dávka – dospelí'. Dokumenty sú k dispozícii tiež vytlačené vo vakcinačnom centre," vysvetlila hovorkyňa nemocnice.

Dodala, že na podanie tretej dávky môžu prísť osoby nad 18 rokov, u ktorých už uplynulo minimálne šesť mesiacov od podania druhej dávky a boli zaočkované vakcínou Comirnaty (Pfizer/BioNTech), AstraZeneca (Vaxzevria) alebo Sputnik V. "Ak od druhej dávky ešte neuplynulo šesť mesiacov, je nevyhnutné sa preukázať potvrdením od lekára, že ide o imunosuprimovaného/imunokompromitovaného pacienta. Bez lekárskeho potvrdenia tretiu dávku skôr ako po šiestich mesiacoch nepodávame," podotkla Záteková.

Pri vakcíne Moderna (Spikevax) je podaná tretia dávka opäť vakcínou Moderna (Spikevax), nie Comirnaty (Pfizer/BioNTech). "Tretiu dávku v tomto prípade nepodávame v našom vakcinačnom centre," uzavrela hovorkyňa nemocnice.