Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Žilina vlani ušetrila pri verejných obstarávaniach vyše 9,5 mil. eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Z pôvodne predpokladanej hodnoty zákaziek približne 28 miliónov eur mesto zazmluvnilo objednávky v objeme viac ako 18,5 milióna eur.

Žilina 3. februára (TASR) - Žilinská samospráva vlani ušetrila pri elektronických verejných obstarávaniach vyše 9,5 milióna eur. Z pôvodne predpokladanej hodnoty zákaziek približne 28 miliónov eur mesto zazmluvnilo objednávky v objeme viac ako 18,5 milióna eur. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Barbora Zigová.

Doplnila, že mesto zrealizovalo v roku 2022 celkom 121 verejných obstarávaní. "Z nich bolo 18 z prostriedkov fondov Európskej únie a 103 z vlastných rozpočtových zdrojov. Najčastejšie sa obstarávali služby, ktoré tvorili 58 percent z celkového počtu, po nich nasledovali stavebné práce (32 percent) a zabezpečenie tovarov (10 percent). Zo všetkých obstarávaní sa najčastejšie súťažilo formou nadlimitných zákaziek (51 percent), podlimitné zákazky predstavovali 30 percent a zákazky s nízkou hodnotou 19 percent," priblížila hovorkyňa mesta.

Na dosiahnutie úplnej otvorenosti procesov verejných obstarávaní zaviedlo mesto nad rámec zákona jednotný postup elektronizácie procesov certifikovaným systémom ezakazky.sk. "Minulý rok sme dosiahli ďalší míľnik v podobe najnižšieho podielu zákaziek, ktoré neboli zverejnené. A to buď z dôvodu autorských práv projektanta, technickej dostupnosti alebo pri opakovaní procesu verejného obstarávania. Vo finančnom vyjadrení táto hodnota dosiahla v prostredí mesta Žilina historicky najnižší podiel v cenách bez DPH, a to 1,9 percenta," podotkol primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Žilinská samospráva podľa neho zverejňuje pre úplnú transparentnosť všetky verejné obstarávania nad 10.000 eur aj na internetovej stránke mesta. "Za transparentnosť a otvorenosť v procesoch verejného obstarávania sme boli už niekoľkokrát ocenení. Naposledy si oddelenie verejného obstarávania mesta Žilina zaslúžilo pochvalu od rezortu hospodárstva za dobre zvládnuté verejné obstarávanie na elektrickú energiu," uzavrel Fiabáne.