Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V žilinskej nemocnici v septembri prijali 14 ľudí s koronavírusom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najmladším pacientom bola 35-ročná žena.

Žilina 14. septembra (TASR) – Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline hospitalizovali za prvé dva septembrové týždne 14 pacientov s ochorením COVID-19. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej vekový priemer pacientov v porovnaní s druhou vlnou pandémie nového koronavírusu klesá a aktuálne je na úrovni 59 rokov.

Doplnila, že najmladším pacientom bola 35-ročná žena. "Ukazuje sa, že tretia vlna zasiahne skutočne viac mladších ľudí, a to najmä neočkovaných. S výnimkou jedného muža zatiaľ všetci pacienti, ktorých sme prijali a vyžadovali hospitalizáciu, neboli proti ochoreniu COVID-19 zaočkovaní," informoval medicínsky riaditeľ FNsP v Žiline Igor Bízik.

Podotkol, že stav hospitalizácií tiež odráža zhoršenú epidemiologickú situáciu v okrese Bytča. "Tretina z prijatých pacientov je práve z tejto oblasti, pričom očkovaný nie je žiaden z nich," dodal medicínsky riaditeľ.

Momentálne je vo FNsP Žilina hospitalizovaných päť pacientov s ochorením COVID-19, jeden pacient vo veku 52 rokov vyžaduje zároveň podporu umelej pľúcnej ventilácie. "Keďže v Žiline, ako v jedinej krajskej nemocnici, nemáme infekčné oddelenie, musíme si poradiť vlastnými silami. A vzhľadom na stúpajúci počet pacientov s ochorením COVID-19 predpokladáme, že ešte tento týždeň budeme opäť nútení otvoriť samostatný pandemický pavilón," priblížil generálny riaditeľ žilinskej nemocnice Igor Stalmašek s tým, že niektorých pacientov doteraz pomáhali prevziať aj infekčné kliniky v Martine a Ružomberku.

V novovybudovanej žilinskej COVID zóne v izolovanej časti pavilónu Liečebne dlhodobo chorých bude k dispozícii 42 lôžok s pripojením na centrálny rozvod kyslíka, vrátane 12 JIS lôžok a lôžok pre anestéziológiu a intenzívnu medicínu, uviedla hovorkyňa nemocnice.