Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V žilinskej nemocnici reprofilizovali ďalšie lôžka pre nakazených

Na archívnej snímke z 30. apríla 2021 liečebňa dlhodobo chorých (LDCH) vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP)v Žiline, foto z archívu. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Riaditeľ žilinskej nemocnice Eduard Dorčík informoval, že počet akútnych pacientov s ochorením COVID-19 rastie.

Žilina 21. októbra (TASR) – V lôžkovej časti Liečebne dlhodobo chorých (LDCH) vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline zriadili ďalšiu zónu pre pacientov s ochorením COVID-19. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej je aktuálne reprofilizovaných 55 lôžok, z nich bolo vo štvrtok ráno obsadených 41.

Doplnila, že pripojenie na umelú pľúcnu ventiláciu vyžaduje osem pacientov, ďalší dvaja sú pripojení na neinvazívnu highflow ventiláciu – vysokoprietokovú kyslíkovú liečbu. "Z celkového počtu reprofilizovaných lôžok je momentálne 45 miest s centrálnym pripojením na kyslík a desať v rámci jednotky intenzívnej starostlivosti a anestéziológie a intenzívnej medicíny," uviedla Záteková.

Riaditeľ žilinskej nemocnice Eduard Dorčík informoval, že počet akútnych pacientov s ochorením COVID-19 rastie. "Takže 40 lôžok, ktoré sme otvorili v septembri, nám už nestačilo a museli sme reprofilizovať ďalšiu lôžkovú časť LDCH spolu s personálom," dodal.

Reprofilizácia si podľa neho vyžiadala aj stavebné úpravy. "Vytvorili sme nové filtre na prechod zamestnancov zo zelenej do červenej zóny a doplnili sme kyslíkové rozvody k lôžkam pacientov. V prípade potreby tak vieme počet štandardných kyslíkových lôžok ešte zvýšiť. No kapacity pre ventilovaných pacientov v kritickom stave máme naplnené," skonštatoval Dorčík.

Vo FNsP Žilina od septembra 2021 hospitalizovali 165 pacientov s ochorením COVID-19, ochoreniu podľahlo 29 z nich.