Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Žilina začne zverejňovať prvé materiály protikorupčného minima

Občania by mali mať podľa žilinského primátora možnosť sledovať, či radnica koná alebo nekoná v zmysle zákonov, platných všeobecne záväzných nariadení a v súlade s tým, čo vyhlasuje.

Žilina 29. marca (TASR) – Mesto Žilina zverejní ešte tento týždeň na internetovej stránke prvé materiály, ktoré sa týkajú protikorupčného minima. Na tlačovej konferencii to dnes povedal primátor Žiliny Igor Choma.

Zdôraznil, že Žilina je po Bratislave druhým krajským mestom s protikorupčným minimom. "V hodnotení transparentnosti sa chceme naozaj dostať na popredné miesta. Vydávame teraz vyhlásenie - akési desatoro a chceme všetky procesy nastaviť tak, aby sme do pol roka, maximálne do konca roka plnili z neho absolútne každý jeden bod," skonštatoval Choma.

Občania by mali mať podľa žilinského primátora možnosť sledovať, či radnica koná alebo nekoná v zmysle zákonov, platných všeobecne záväzných nariadení a v súlade s tým, čo vyhlasuje.

"To znamená, že občan bude mať možnosť sa dožadovať informácií, ktoré sú zverejnené v protikorupčnom minime. Bude mať možnosť dožadovať sa, aby viseli na stránkach mesta všetky dokumenty, ktoré sú tam spomenuté a pýtať sa, prečo to tak nie je," uviedol Choma.

Priznal, že protikorupčné minimum môže obsahovať aj požiadavky nad rámec zákona. "Do vlastných radov to môže byť citlivé a už cítim, že aj dnes majú niektorí zamestnanci problém. Na druhej strane som presvedčený, že ani zamestnanec nemôže mať problém zverejniť majetkové priznanie. I keď je to nad rámec zákona. Ale budem trvať na tom, aby bol každý zamestnanec transparentný. Aby nielen vedenie mesta, poslanci, vedúci odborov, ale aj vedúci oddelení a možno aj niektorí zamestnanci vždy mali nad sebou Damoklov meč kontroly verejnosti," dodal žilinský primátor.