Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Žilina zasadí na jeseň a na jar budúceho roka 638 nových stromov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Použité druhy drevín sú podľa hovorcu mesta Žilina Vladimíra Miškovčíka odolné voči klimatickým zmenám a škodcom.

Žilina 9. novembra (TASR) – Žilinská samospráva zasadí počas tohtoročnej jesene a na jar budúceho roka 638 nových stromov. Výsadba v celkovej hodnote viac ako 320.000 eur je súčasťou projektu Zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy v meste Žilina. Samospráva ju financuje z Nórskych grantov 2014 – 2021 a štátneho rozpočtu SR. TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.

Použité druhy drevín sú podľa neho odolné voči klimatickým zmenám a škodcom. "Aj takýmito krokmi sa snažíme prispieť v boji s klimatickými zmenami a zlepšiť tak životnú úroveň obyvateľov mesta. Som veľmi rád, že sme túto nanajvýš aktuálnu tému poňali ako prioritu," povedal primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Mesto v nasledujúcich dňoch vysadí v Lesoparku Chrasť aj ďalších 175 stromov. "Z toho 85 sliviek, čerešní, višní, jabloní, hrušiek, 48 ihličnatých stromov a 40 ostatných listnatých stromov. Stromy pribudnú v lesoparku na lúke pri vojenskom pamätníku, v pásme pravostranného prítoku potoka Všivák z lesoparku, za Paľovou búdou a vodojemom Chrasť. Celková investícia do výsadby nových stromov v žilinskom lesoparku je takmer 35.000 eur," doplnil Miškovčík.