Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Zo strechy žilinskej Katedrály Najsvätejšej Trojice demontovali kríž

Na snímke Katedrála Najsvätejšej Trojice v Žiline. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Katedrála Najsvätejšej Trojice prechádza komplexnou rekonštrukciou. Demontáž kríža je súčasťou prvej etapy rekonštrukcie exteriéru, ktorú budú realizovať v rokoch 2020 až 2021.

Žilina 9. apríla (TASR) – Z vrcholu hodinovej veže Katedrály Najsvätejšej Trojice v Žiline tento týždeň demontovali kovový kríž. Otvorili tiež medenú makovicu pod krížom. Stalo sa tak prvýkrát od roku 1942. TASR o tom informoval hovorca Žilinskej diecézy Zdeno Pupík.

Vnútri makovice boli vsunuté dve kovové tuby s písomnosťami a mincami. Obsah túb zatiaľ prezreli len zbežne. "Jedna podľa datovania mincí pochádza z obdobia, keď boli postavené krovy na oboch vežiach, sú to 80. roky 19. storočia. Druhá obsahuje mince zo Slovenského štátu z roku 1942. Rámcovo vieme, že prvá tuba je z obdobia, keď vznikli tieto krovy, typické pre žilinskú katedrálu," priblížil Vladimír Majtan z Krajského pamiatkového úradu v Žiline.

Druhá podľa neho obsahuje správy z obdobia, keď kostol naposledy prechádzal veľkou obnovou - počas druhej svetovej vojny, a pravdepodobne dochádzalo aj ku klampiarskym prácam na samotnej veži.

Otvorenie túb bolo len predbežné, do papierových dokumentov sa podľa Majtana nevstupovalo preto, aby nedošlo k ich poškodeniu. "A, samozrejme, čakajú na oficiálne otvorenie a analýzu, ktorá príde podľa rozhodnutia biskupského úradu," doplnil.

Oficiálne otváranie obsahu makovice za účasti odborníkov bude podľa Pupíka v priestoroch Diecézneho centra v Žiline po Veľkej noci.

Katedrála Najsvätejšej Trojice prechádza komplexnou rekonštrukciou. Demontáž kríža je súčasťou prvej etapy rekonštrukcie exteriéru, ktorú budú realizovať v rokoch 2020 až 2021.