Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Žilina zrušila ambulantný vianočný predaj,mal nahradiť tradičné trhy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Verím, že na budúci rok bude situácia iná a vianočné trhy sa uskutočnia v plnom formáte, povedal žilinský primátor Peter Fiabáne.

Žilina 25. novembra (TASR) – Mesto Žilina zrušilo ambulantný vianočný predaj, ktorý mal v decembri nahradiť tradičné vianočné trhy na Mariánskom námestí a Námestí Andreja Hlinku. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka je dôvodom aktuálna epidemická situácia.

"Rozhodli sme sa tak pod tlakom okolností a na základe usmernení vlády SR k aktuálnej epidemickej situácii. Ide o životy a zdravie našich obyvateľov, preto rozhodnutie vlády plne rešpektujeme. Po veľkom zvážení sme vyhodnotili, že v dnešnej atmosfére bude lepšie, keď sa nebude konať ani ambulantný predaj, ktorý je považovaný v zmysle vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR za hromadné podujatie. Verím, že na budúci rok bude situácia iná a vianočné trhy sa uskutočnia v plnom formáte," povedal žilinský primátor Peter Fiabáne.

V uliciach Žiliny nebude podľa hovorcu mesta chýbať tradičná vianočná výzdoba. "Okrem svetelných reťazí, hviezd či prevesov s vianočnými motívmi námestie obohatia aj 3D svetelné dekorácie vianočných anjelov, sobej rodinky a vianočnej gule. Zabezpečené je aj osvetlenie stromčeka v Bôrickom parku, Mariánske námestie bude zdobiť drevený betlehem. Neodmysliteľný symbol Vianoc, ústredný mestský vianočný stromček, je tradične umiestnený na Mariánskom námestí. Mestu 13-metrovú jedľu srienistú darovali manželia Marián a Monika Suchomelovci z Horného Hričova," doplnil.

Žilinská samospráva bude tento rok pokračovať v online projekte Hudobný advent, ktorý pripravila v spolupráci s umelcami a kultúrnymi inštitúciami. "Športovci sa môžu tento rok tešiť aj na obľúbený vianočný beh organizovaný individuálnou formou, rovnako ako v minulom roku," uzavrel Miškovčík.