Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Žilinská nemocnica pre veľký záujem rozšírila očkovacie centrum

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Popri tretích dávkach stúpa tiež počet ľudí prichádzajúcich na prvé očkovanie.

Žilina 29. novembra (TASR) – Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline zaznamenala v predchádzajúcich dvoch týždňoch výrazný nárast záujmu o očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Pre zefektívnenie procesu a skrátenie čakania neregistrovaných klientov rozšírila kapacity vakcinačného centra v priestoroch na prvom poschodí hlavnej budovy polikliniky, kde otvorila dve nové ambulancie. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková s tým, že v pondelok podali v žilinskej nemocnici stotisícu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa v novembri množstvo záujemcov vo Vakcinačnom centre FNsP Žilina viac ako zdvojnásobilo. Popri tretích dávkach stúpa tiež počet ľudí prichádzajúcich na prvé očkovanie. "Od polovice októbra sme podali 8500 tretích dávok vakcíny, ktoré zapĺňajú najväčšiu časť našej kapacity. Intenzívne však vidieť aj navýšenie počtu prvých dávok, a to predovšetkým v posledných dvoch týždňoch. V októbri prišlo na prvé očkovanie v priemere 60 ľudí za deň, dnes je tento počet dvoj až trojnásobný," priblížila vedúca vakcinačného centra Viera Květoňová.

Žilinská nemocnica poskytuje očkovanie proti ochoreniu COVID-19 od 5. januára 2021. V pondelok prekročila hranicu 100.000 podaných dávok vakcíny a ako uviedol riaditeľ FNsP Žilina Eduard Dorčík, stojí za tým najmä obetavosť a ochota personálu.

"Od začiatku bol proces organizácie rýchly a náročný, prešli sme si rôznymi technickými ťažkosťami spojenými s externým systémom. No vďaka skvelému tímu našich zamestnancov z rôznych zdravotníckych aj nezdravotníckych oddelení nemocnice a podpory vojska sa nám podarilo zabezpečiť chod vakcinačného centra nielen počas pracovných dní, ale aj víkendov a sviatkov," zdôraznil riaditeľ.