Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Žilinská samospráva zmodernizuje výťahy v zariadení pre seniorov Úsmev

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nové výťahy budú vybavené modernou technológiou a elektrickým batériovým záložným zdrojom.

Žilina 17. januára (TASR) – Žilinská samospráva zmodernizuje v zariadení pre seniorov Úsmev na Osikovej ulici dva vyše tridsaťročné výťahy. Podľa hovorkyne mesta Barbory Zigovej zahŕňa modernizácia kompletnú demontáž starých a montáž nových výťahov. Predpokladaný termín ukončenia prác je apríl 2023 a vyžiadajú si investíciu vo výške takmer 148.000 eur.

Doplnila, že žilinská samospráva realizuje práce z vlastných zdrojov. "Výťahy denne slúžia klientom zariadenia. Ich intenzívna prevádzka a zastaraná technológia mohli spôsobiť, že sa zaseknú. Preto sme pristúpili k obnove," vysvetlil žilinský primátor Peter Fiabáne.

Nové výťahy budú vybavené modernou technológiou a elektrickým batériovým záložným zdrojom. "Cieľom je neustále skvalitňovanie starostlivosti a zvyšovanie komfortu bývania klientov domova. K tomu samozrejme patrí nielen rekonštrukcia izieb, ale i spoločných priestorov. Práce na obnove výťahov sa realizujú za plnej prevádzky zariadenia, pričom najskôr vymeníme jednu a následne druhú kabínku, aby bol seniorom vždy k dispozícii aspoň jeden výťah," doplnil Fiabáne.

Zariadenie pre seniorov Úsmev poskytuje sociálne služby od roku 1991. "Prešlo viacerými zmenami názvu a od roku 2013 sa stalo jeho zriaďovateľom mesto Žilina. Zariadenie poskytuje celoročný pobyt 64 seniorom s rôznym druhom postihnutia v 40 jednoizbových a ôsmich dvojizbových bytoch," dodala hovorkyňa mesta.