Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Žilinská univerzita uzavrela dohodu so spoločnosťou VUZ Slovakia

Na archívnej snímke budova Žilinskej univerzity (UNIZA). Foto: TASR - Erika Ďurčová

Dohoda umožňuje dlhodobo spolupracovať nielen v oblasti vedy a výskumu, ale aj na konkrétnych projektoch.

Žilina 30. januára (TASR) - Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA) uzavrela dohodu o dlhodobej spolupráci so spoločnosťou VUZ Slovakia. Podľa hovorcu Českých dráh Petra Šťáhlavského tento krok deklaruje pokračujúcu expanziu Výskumného ústavu železničného (VUZ) na slovenský trh.

"Medzi hlavné ciele VUZ Slovakia patrí rozvíjať dlhodobú stratégiu VUZ a uzavretie dohody je logickým krokom, ako tento cieľ dosiahnuť," uviedol konateľ spoločnosti VUZ Slovakia Ondřej Fanta.

Dohoda umožňuje dlhodobo spolupracovať nielen v oblasti vedy a výskumu, ale aj na konkrétnych projektoch. "Ako je napríklad problematika certifikácie subjektov alebo organizácií zodpovedných za údržbu železničných vozidiel alebo plniacich externé funkcie údržby, tzv. ECM," doplnil konateľ a výkonný riaditeľ VUZ Slovakia Miroslav Klich.

S výučbou na siedmich fakultách a vďaka existencii pridruženého Ústavu znaleckého výskumu a vzdelávania, Centra informačných a komunikačných technológií, Ústavu konkurencieschopnosti a inovácií zaujíma UNIZA podľa hovorcu Českých dráh popredné miesto medzi slovenskými vysokými školami.

"Vďaka spolupráci sa umožní zdieľanie nielen vysokoodborného know-how, ale aj výskumných, vedeckých a najmä ľudských kapacít. To bude mať jednoznačne pozitívny vplyv na kvalitu realizovaných projektov," dodali konatelia VUZ Slovakia.

VUZ Slovakia je 100-percentnou dcérskou spoločnosťou VUZ. Ponúka vysoko špecializované služby a komplexné riešenia v oblasti posudzovania a certifikácie železničných vozidiel a všetkých štrukturálnych systémov železničnej dopravy.