Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Žilinské ulice zaplnili fašiangové masky, začal sa tradičný Carneval

Na snímke fašiangový sprievod v Žiline 14. februára 2020. Foto: TASR - Erika Ďurčová

V sprievode sa predstavia tradičné fašiangové masky z Dolnej Súče, Fačkova, Kysuckého Lieskovca, Zbyňova, Durčinej či Kysuckého Nového Mesta.

Žilina 14. februára (TASR) – Tradičný sprievod fašiangových masiek zaplnil v piatok popoludní ulice Žiliny. Do tanca na 16. ročníku festivalu Carneval hrajú muzikanti z folklórnych súborov, v sprievodnom programe zažijú návštevníci zabíjačku spojenú s ochutnávkou jaterníc, klobás, fašiangových fánok aj šišiek.

Karnevalový sprievod masiek sa začal po 14.30 h. Za zvukov hudby a tanečným krokom prechádza sprievod mestom a vráti sa na Mariánske námestie, kde je pripravený hlavný program žilinského Carnevalu. "Na pódiu sa predstavia deti z detských folklórnych súborov Lieska, Cipovička či Kolárik. Od 15.30 h bude festival pokračovať vystúpením domáceho folklórneho súboru Rozsutec. Fašiangové zhromaždenie pozdravia aj hosťujúce súbory Cifra z Uhorského Hradišťa a Survakari z bulharskej obce Cherna Gora," priblížil hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.



V sprievode sa predstavia tradičné fašiangové masky z Dolnej Súče, Fačkova, Kysuckého Lieskovca, Zbyňova, Durčinej či Kysuckého Nového Mesta. Tiež také, ktoré si pripravili Závadské ženy, Senior klub Priatelia, folkloristi zo súborov či dychových hudieb Fatranka a Predmierčanka. "O 16.00 h je v Mestskom divadle Žilina pripravený program s názvom Roztancované fašiangy, v ktorom sa predstavia folkloristi z Rozsutca a Cifry," doplnil Miškovčík.

Návštevníci karnevalu tiež môžu ochutnať jedlá, ktoré sa podávali počas fašiangového obdobia. Vyvrcholením dňa bude pochovávanie basy, ktoré symbolicky ukončí obdobie radovánok.