Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Žilinská diecéza oslavuje piate výročie

Žilinská diecéza oslávila 14. februára 2013 sviatok hlavných patrónov sv. Cyrila, mnícha a sv. Metoda, biskupa a 5. výročie svojho zriadenia na celodiecéznej kňazskej rekolekcii v Katedrále Najsvätejšej Trojice (na snímke) v Žiline. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podá apoštolského nuncia má za sebou veľa úspešnej práce.

Žilina 14. februára (TASR) - Pontifikálnou svätou omšou, ktorú v Katedrále Najsvätejšej Trojice v Žiline celebroval apoštolský nuncius Svätej stolice na Slovensku Mario Giordana, začali dnes dopoludnia oslavy 5. výročia vzniku Žilinskej rímsko-katolíckej diecézy.

„Keď sa zrodí diecéza, je ťažko odkiaľ začať, ako tú diecézu budovať. Ale, čo sa týka konkrétne Žiliny, biskup Galis sa toho ujal naozaj veľmi dobre a za päť rokov sa urobilo veľmi veľa. Želám mu, aby stále pokračoval v tomto rytme za podpory kňazov, rehoľníkov, rehoľníc, ale aj všetkých ľudí, ktorí tvoria diecéznu komunitu,“ povedal apoštolský nuncius Sv. stolice na Slovensku.

Žilinský diecézny biskup Tomáš Galis označil prvé roky za náročné, ťažké, ale aj radostné, pretože sa budovalo niečo nové. „Teším sa a chcem poďakovať zvlášť kňazom, lebo počas piatich rokov som sa mohol s každým z nich osobne stretnúť. A to aj mne pomohlo. Lebo som prišiel do diecézy, ktorú som teritoriálne nepoznal a nepoznal som ani kňazstvo. Takže môžem povedať, že po piatich rokoch poznám aj svoju diecézu, čo sa týka teritória a poznám aj kňazov po mene,“ konštatoval Galis.

„Pomaly sa zžívame a usilujeme napredovať, aby sme žili vieru a dedičstvo, ktoré nám zanechali sv. Cyril a Metod. Diecéza vznikla 14. februára, kedy sa v Európe slávia patróni sv. Cyril a Metod. Takže aj naša diecéza ich dostala akoby do daru. Ak som povedal, že to bolo náročné, na druhej strane som veľmi vďačný Pánovi za všetkých, ktorí mi pomohli a s ktorými som mohol infraštruktúru, ale aj vonkajšiu štruktúru budovať. Ale zasa s Božou pomocou vieme, že dnes to funguje,“ dodal žilinský diecézny biskup.

V Žilinskej diecéze je podľa jej hovorcu Petra Holbičku približne pol milióna veriacich, 108 farností, 10 dekanátov a približne 200 kňazov aj s rehoľnými kňazmi, ktorí pôsobia na jej území. „Sviatok našich patrónov, sv. Cyrila a Metoda je zároveň 5. výročím diecézy a pri tejto príležitosti sa koná celodiecézna rekolekcia kňazov. Po sv. omši pokračujú oslavy v mestskom divadle prednáškou, ktorú prednesie nitriansky biskup Viliam Judák. Večer sa uskutoční premiéra vokálno-inštrumentálneho diela slovenskej chrámovej hudby, staroslovienskej omše od Pavla Kršku pre sóla, jednohlasný a miešaný zbor, komorný súbor a organ. Táto skladba vznikla pri príležitosti jubilea 1150. výročia príchodu Cyril a Metoda a tiež 5. výročia Žilinskej diecézy,“ uzatvoril Holbička.

Žilinská diecéza vznikla z veľkej časti odčlenením z Nitrianskej diecézy a sčasti z Banskobystrickej diecézy. Zriadil ju pápež Benedikt XVI. 14. februára 2008, keď rozhodol o reorganizácii diecéz latinského obradu na Slovensku. Katedrálnym chrámom sa stal farský kostol Najsvätejšej Trojice v Žiline. Žilinská diecéza má 10 dekanátov (Bytča, Čadca, Ilava, Kysucké Nové Mesto, Martin, Považská Bystrica, Púchov, Rajec, Varín, Žilina).