Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Žilinskí neurochirurgovia školili lekárov z Rumunska

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Rumunskí zdravotníci majú záujem zaviesť podobné operácie aj pre pacientov v Bukurešti.

Žilina 28. januára (TASR) - Lekári z rumunskej Bukurešti si prišli pozrieť prácu neurochirurgov vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline. Pozreli si naživo špecifické zákroky. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Pre zdravotníkov z Rumunska bol podľa nej raritným predovšetkým výkon v prípade 44-ročnej pacientky, ktorá podstúpila stabilizáciu chrbtice totálnou výmenou medzistavcovej driekovej platničky predným prístupom.

Implantácie driekových platničiek prístupom spredu vykonávajú podľa primára neurochirurgie Ivana Mačugu od roku 2004. Oddelenie patrí medzi prvé pracoviská, ktoré začali s totálnou náhradou lumbálnych platničiek na Slovensku.

"Predný prístup je bezpečnejší, ale je indikovaný len pre úzky okruh pacientov spĺňajúcich špecifické zdravotné kritériá. Keďže sa k driekovej chrbtici dostávame cez brušnú dutinu, operujeme spoločne s cievnym chirurgom, ktorý rýchlo a bez ťažkostí urobí prístup k poškodenej platničke. Tú môžeme bezpečne odstrániť, priestor vyčistiť a nahradiť syntetickým implantátom s titánovým stabilizačným systémom," priblížil Mačuga.

Rumunskí zdravotníci majú záujem zaviesť podobné operácie aj pre pacientov v Bukurešti. FNsP v Žiline navštívia v priebehu nasledujúceho mesiaca ešte raz, potom sa priamo do Rumunska vydajú žilinskí neurochirurgovia.

"Ročne realizujeme približne 1100 neurochirurgických operácií, z toho asi 70-percentný podiel majú operácie chrbtice. Najčastejšími ťažkosťami sú práve poškodené platničky, prevažne v driekovej oblasti. Už dávno to nie je problém iba starších pacientov," dodal primár.