Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Žilinskí študenti sa dozvedia o živote fotografky M. Robinsonovej

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Magdaléna Robinsonová patrí k zakladateľskej generácii slovenskej fotografie po druhej svetovej vojne.

Žilina 14. februára (TASR) – Dokumentárny film Mareka Šulíka o životnej ceste žilinskej fotografky Magdalény Robinsonovej vo februári premietajú na viacerých stredných školách v Žiline. Vzdelávaciu aktivitu organizuje Krajské kultúrne stredisko (KrKS) v Žiline.

"Film rozpráva príbeh žilinskej fotografky, ktorá počas ľudáckeho Slovenského štátu stratila svojich rodičov a prežila utrpenie koncentračných táborov," priblížil pre TASR riaditeľ KrKS Peter Ničík. Okrem Hotelovej akadémie v Žiline dokument tento mesiac premietnu na súkromnej škole umeleckého priemyslu, strednej priemyselnej škole stavebnej, a napokon aj v Makovického dome. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Magdaléna Robinsonová patrí k zakladateľskej generácii slovenskej fotografie po druhej svetovej vojne. V jej tvorbe sa zrkadlia hrôzy vojny, ktoré ju kruto zasiahli prenasledovaním z rasových dôvodov. Prešla niekoľkými koncentračnými tábormi (Auschwitz, Gross Rosen, Buchenwald a Bergen-Belsen), ktoré hlboko ovplyvnili jej celoživotnú tvorbu. Začiatkom 50. rokov sa vrátila na Slovensko a začlenila sa do umeleckého kolektívu ako prvá profesionálna fotografka Bratislavy.