Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Žilinský kraj otvára nový učebný odbor pre opatrovateľov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Vyučovanie jednoročného odboru v externej forme sa začína na Strednej zdravotníckej škole v Liptovskom Mikuláši.

Liptovský Mikuláš 8. septembra (TASR) - Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) v septembri otvára prvý ročník nového učebného odboru odborný opatrovateľ. Vyučovanie jednoročného odboru v externej forme sa začína na Strednej zdravotníckej škole v Liptovskom Mikuláši. TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

Odbor budú najskôr experimentálne overovať, po roku ho vyhodnotia. Uchádzači sa mohli na štúdium prihlásiť do konca mája. Prihlášku poslalo 36 záujemcov, prijali 20. "Odbor sa nám s pomocou ministerstva zdravotníctva podarilo zaradiť do štátneho vzdelávacieho systému. Štúdium je preto bezplatné," uviedla riaditeľka odboru sociálnych vecí Úradu ŽSK Iveta Ďurišová.

Výučba bude večernou formou v rozsahu minimálne 384 hodín. Z toho 224 hodín teoretického vzdelávania a 160 hodín odbornej praxe. Štúdium sa skončí záverečnou skúškou. Absolventi získajú výučný list. "Po roku experimentálne overovanie odboru vyhodnotíme, našou snahou je, aby sa mohol vyučovať aj v dennej forme štúdia. Budúci úspešní absolventi budú pomáhať v profesionalizácii a zefektívňovaní sociálnych služieb, ktorých poskytovateľmi sú organizácie a zariadenia v pôsobnosti ŽSK," dodala Ďurišová.

Ako spresnila hovorkyňa ŽSK, garantom študijného odboru je Mária Kovaľová z Akadémie vzdelávania a výskumu v sociálnych službách v Holíči.