Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

Žilinský kraj ponúka papierové modely vzácnych pamiatok

Autorom čoraz väčšieho počtu originálnych vystrihovačiek zachovaných stavebných skvostov je historik Považského múzea so sídlom v Žiline Peter Šimko.

Žilina 8. apríla (TASR) – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) rozširuje ponuku návštevníkom vzácnych architektonických pamiatok severozápadného Slovenska o ich papierové modely.

Autorom čoraz väčšieho počtu originálnych vystrihovačiek zachovaných stavebných skvostov je historik Považského múzea so sídlom v Žiline Peter Šimko.

„Modelovaniu a vystrihovačkám som sa venoval už v detstve. Túto moju dávnu záľubu som oprášil pred viac ako dvoma rokmi. Vtedy som sa pustil do výroby modelu Budatínskeho hradu, aby si ho ľudia mohli pozrieť detailnejšie, lebo reálna predloha je nateraz pre rekonštrukciu zatvorená,“ vysvetlil Šimko.

Skonštruoval aj zmenšeniny kostola v Ludrovej, kaštieľa v Parížovciach a pripravuje ďalšie. Ozajstnými lahôdkami by sa mali už čoskoro stať papierové vystrihovačky jednej z najstarších pamiatok kysuckého regiónu, renesančného kaštieľa v Radoli, a hviezdicovej pevnosti Malé šance pri Čiernom na slovensko-česko-poľskom pohraničí. Papierovej podoby sa dočká i martinský Národný dom a kostol na Slanickom ostrove uprostred Oravskej priehrady.

Výber zobrazených pamiatok nie je podľa predsedu ŽSK Juraja Blanára vôbec náhodný. „Budatínsky hrad, ktorý bol pôvodne od 13. storočia strážnou pevnosťou, patrí medzi najvýznamnejšie dominanty Horného Považia. Kaštieľ v Parížovciach zatopených Liptovskou Marou, ktorého verná replika s prenesenými originálnymi časťami stojí v pribylinskom skanzene, je vzácnou ukážkou goticko-renesančnej architektúry,“ dodal.