Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Žilinský kraj zmodernizoval na Kysuciach osem mostov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Mosty boli podľa kraja vo veľmi zlom technickom stave s ohrozenou statikou, preto pristúpili k ich komplexnej oprave.

Žilina 26. januára (TASR) - Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) ukončil na Kysuciach modernizáciu ôsmich mostov a opravu vyše 1,5 kilometra cesty II/487 vo Vysokej nad Kysucou a Podvysokej. Investíciu v celkovej hodnote viac ako dva milióny eur financoval ŽSK podľa jeho hovorkyne Martiny Remencovej zo zdrojov Európskej únie.

Doplnila, že mosty boli vo veľmi zlom technickom stave s ohrozenou statikou, preto pristúpili k ich komplexnej oprave. "Išlo o hĺbkové rekonštrukcie, pri ktorých sa odstránili všetky časti mostného zvršku, zábradlia, rímsy, kamenné obrubníky, vozovka vrátane izolácie, mostné odvodňovače i mostné závery. Práce sa podarilo ukončiť iba s miernym zdržaním," vysvetlila Remencová.

Lehotu výstavby predĺžili napríklad v prípade oblúkového mosta v Rakovej, kde museli vykonať dodatočný diagnostický prieskum. Na jeho základe určili ďalší postup sanácie mostných oblúkov. "Dodatočné kroky boli nevyhnutné, aby sa zaistila kvalitná rekonštrukcia, ktorá zabezpečí čo najdlhšiu životnosť mostného objektu. A tým aj bezpečnosť premávky. Preto verím, že nám motoristi toto zdržanie odpustia," uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Súbežne s mostom v Rakovej vybudovali aj novú lávku. "Počas rekonštrukcie fungovala ako obchádzková trasa. Dnes slúži chodcom a je plánovaná ako súčasť budúcej cyklotrasy," podotkla hovorkyňa ŽSK.

Drobné opravy vykonáva Správa ciest ŽSK priebežne, väčšie rekonštrukcie mostov realizuje samosprávny kraj v rámci eurofondových projektov. "Aj pre tento rok máme na oblasť dopravy rozpočtovaných zhruba 14 miliónov z európskych zdrojov a viac ako deväť miliónov eur zo zdrojov ŽSK," uzavrela Jurinová.