Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Žilinský samosprávny kraj povedie druhé volebné obdobie E. Jurinová

Na archívnej snímke predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová. Foto: TASR

Zdravotníctvo, cestná infraštruktúra, klimatická a energetická kríza sú podľa staronovej predsedníčky oblasti, ktorým bude ŽSK venovať najväčšie úsilie.

Bytča 23. novembra (TASR) – Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová sa v stredu druhýkrát ujala funkcie na slávnostnom zasadnutí zastupiteľstva ŽSK v Sobášnom paláci v Bytči. Po zložení sľubu sa ujalo funkcií aj 54 z 57 poslancov zastupiteľstva.

Zdravotníctvo, cestná infraštruktúra, klimatická a energetická kríza sú podľa staronovej predsedníčky oblasti, ktorým bude ŽSK venovať najväčšie úsilie. "Vytvoriť rozpočet bude nesmierne náročné. Je potrebné si uvedomiť, že hlavné financie na investovanie budeme vedieť čerpať z plánu obnovy a európskych fondov. Pokiaľ sa tieto možnosti uzavrú, tak kraj, ale aj iné samosprávy, budú vedieť realizovať len zákonom stanovené služby," podotkla.

V čase poznačenom pandémiou, vojnou, infláciou a klimatickou zmenou považuje za najdôležitejšiu úlohu bezpečne previesť kraj krízou. "Krízu vnímam aj ako príležitosť pripraviť a zrealizovať riešenia, ktoré urobia náš kraj odolnejším," zdôraznila Jurinová.

V zastupiteľstve ŽSK pôsobí 22 nových poslancov. Najväčšou skupinou sú nezávislí, ktorí obsadili 30 kresiel. Z politických subjektov má najväčšie zastúpenie strana Hlas-SD s 12 poslancami, strany Smer-SD a SNS získali po dva mandáty a jeden mandát strana Domov-NS. Koalícia KDH, Dobrá voľba a Umiernení získala osem mandátov. Po jednom mandáte získali koalícia OĽANO, Nova, KÚ, Zmena zdola, Sme rodina, Za ľudí, DS, ODS - Občianski demokrati Slovenska, Šanca a koalícia Skúsme to inak, SaS, OKS.