Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

VIDEO: Žilinský samosprávny kraj vyhlásil Rok dobrovoľníctva

Tlačová konferencia Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) pri príležitosti spustenia nového projektu Rok dobrovoľníctva v Žiline 18. Marca 2021. Na snímke zľava generálny riaditeľ SAD Žilina Peter Pobeha, riaditeľka odboru dopravy ŽSK Gabriela Tisoňová, predsedníčka ŽSK Erika Jurinová, riaditeľka pre obchod a komunikáciu spoločnosti Arriva Liorbus Petra Helecza, koordinátor projektov Sekcie pre mládež ŽSK Marcel Rypák. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Prvým projektom Roku dobrovoľníctva sú dopravné karty SAD Žilina a Arriva Liorbus pre dlhodobých dobrovoľníkov s kreditom 20 eur.

Žilina 18. marca (TASR) – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) vyhlásil vo štvrtok Rok dobrovoľníctva, ktorý potrvá do februára 2022. Podľa predsedníčky ŽSK Eriky Jurinovej je jeho cieľom rozvoj dobrovoľníckej a komunitnej činnosti mládeže i dospelých v kraji.



Prvým projektom Roku dobrovoľníctva sú dopravné karty SAD Žilina a Arriva Liorbus pre dlhodobých dobrovoľníkov s kreditom 20 eur. "Pokiaľ má dobrovoľník zmluvu s príslušnou dobrovoľníckou organizáciou a na konte viac ako 100 dobrovoľníckych hodín ročne, môže byť odmenený vydaním dopravnej karty. Na tejto aktivite sa finančne podieľajú aj dopravcovia. Polovicu poukážky hradia dopravcovia a polovicu ŽSK. Aj takýmto spôsobom sa chce kraj poďakovať všetkým dobrovoľníkom, ktorí nezištne pomáhajú," povedala Jurinová s tým, že dopravcovia sú pripravení vydať dobrovoľníkom dopravné karty s kreditom, prípadne dobiť kredit tým, ktorí už karty vlastnia.

Dobrovoľnícke aktivity bude koordinovať Sekcia pre mládež ŽSK. "Úloha dobrovoľníkov je nenahraditeľná. Mnohí dnes stoja v prvej línií a pomáhajú v testovacích a očkovacích centrách, donášajú potraviny ľuďom, ktorí sa ocitli v karanténe, pomáhajú baliť ochranné pomôcky. V čase pandémie ochorenia COVID-19 sa ukázalo, aká dôležitá je systematická práca s dobrovoľníkmi. Projektom Rok dobrovoľníctva chceme dať ľuďom príležitosť sa zapojiť do nových aktivít, povzbudiť ich ku komunitnej práci a podporiť ich v tejto záslužnej činnosti," vysvetlila predsedníčka ŽSK.

Pripomenula, že k podpore neformálneho vzdelávania a rozvoju dobrovoľníckej činnosti sa vedenie kraja zaviazalo v pláne rozvoja pod názvom Stratégia Žilinský kraj 22+. "Počas Roka dobrovoľníctva sa môže verejnosť tešiť na aktivity asi 15 organizácií, ktoré prijali pozvanie. Naďalej budeme sieťovať podporné inštitúcie a prizývať jednotlivcov, aby sa zapojili a spoločne sme tak zmiernili negatívne fyzické i psychické dosahy pandémie v spoločnosti," vysvetlil koordinátor projektov Sekcie pre mládež ŽSK Marcel Rypák.