Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Žilinský vakcinačný tím zaočkuje na Kysuciach stovky ľudí nad 60 rokov

Očkovanie, ilustračná snímka. Foto: TASR – Lukáš Grinaj

Vnímame to ako službu pre občanov, ktorí sú doma možno osamelí, majú problém zohnať niekoho mladšieho, kto by ich zaviezol do očkovacích centier, zdôraznila predsedníčka ŽSK.

Vysoká nad Kysucou 8. mája (TASR) – Vakcinačný tím Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) chce v sobotu zaočkovať v rámci pilotného výjazdového očkovania na Kysuciach asi 500 ľudí nad 60 rokov. Informovala o tom predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

„Reagovali sme na požiadavky starostov a primátorov prísť aj priamo do obcí. Väčšiu zaočkovanosť obyvateľov považujú za veľmi dôležitú. Kysucký región vnímame ako región s dlhodobo najťažšou situáciou v oblasti COVID-19 v Žilinskom kraji. Kysucká nemocnica mala vysoké číslo pacientov s týmto ochorením,“ povedala pre TASR Jurinová.

Ako dodala, vo Vysokej nad Kysucou zaočkujú niekoľko desiatok ľudí aj z Makova, nasledovať bude očkovanie v Korni, Turzovke a zakončia ho v Bystrickej doline.

„Vnímame to ako službu pre občanov, ktorí sú doma možno osamelí, majú problém zohnať niekoho mladšieho, kto by ich zaviezol do očkovacích centier. Tých máme v kraji dosť, no predsa len tá dostupnosť môže byť pre niektorých problematická. Postupne chceme takéto očkovanie robiť aj v iných regiónoch kraja,“ zdôraznila predsedníčka ŽSK.

Zvládnuť výjazdové očkovanie nie je podľa nej jednoduché, vyžaduje si to dostatok personálu, bezchybnú logistiku a zabezpečenie prostredníctvom informačných technológií.

„Nejde o nejakú chaotickú aktivitu, musí to byť profesionálne zorganizované. Musíme vedieť, kto nám príde na očkovanie, ľudia sa musia dostať do databázy očkovaných. Obyvatelia o to majú záujem, je to asi dobrá cesta,“ uzavrela Jurinová.