Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

BBSK ponúka online platformu, ktorá bežkárov zorientuje v trasách

Ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Novovybudovaná bežkárska trať pri Dobšinskej ľadovej jaskyni, vzdialená okolo 15 kilometrov od horehronského skicentra, láka štyrmi upravovanými traťami v celkovej dĺžke 13,2 kilometra.

Banská Bystrica 20. januára (TASR) – Aj napriek protiepidemickým opatreniam je možné stráviť zimu v Banskobystrickom samosprávnom kraji aktívne a športovo.

V súčasnej situácii kraj vsadil na bežecké lyžovanie a pod heslom Akčná zima v BBSK trvá 350 kilometrov ponúka viac ako desať lokalít pre bežecké lyžovanie a 350 kilometrov predstavuje sumár kilometrov udržiavaných trás pre bežecké lyžovanie a zjazdoviek v lyžiarskych strediskách v kraji. Novinkou tohtoročnej sezóny je online platforma OUTDOOR ACTIVE, ktorá bežkárom ukáže dĺžku trasy, jej náročnosť či prevýšenie.

„Na webe zahoramizadolami.sk v sekcii akčná zima nájdu užívatelia plnohodnotné informácie o tom, kam ísť na bežky," uviedla Daniela Chrančoková z Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus.

„Informácie o nadmorskej výške, štartovacích bodoch, dĺžke okruhu, prevýšení, fyzickej a časovej náročnosti sú nevyhnutným základom, ktorý tento systém dodáva. Naším cieľom je informačne uspokojiť nielen ostrieľaných bežkárov, ale aj amatérskych začiatočníkov, ktorí len začínajú objavovať čaro zimy a nášho zimného kraja na bežkách," dodala.

Bežkovanie ako rekreačný šport a alternatívu voči klasickému lyžovaniu vyhľadáva čoraz viac ľudí. Bežkári si prídu na svoje, či už na bystrickej strane Kremnických a Starohorských vrchov alebo okolo legendárnej Chamkovej stodoly na Šumiaci, ako aj v ďalších lokalitách. BBSK prostredníctvom Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus podporil úpravu bežkárskych tratí sumou 15 000 eur. Značná finančná záťaž je však na pleciach samosprávy, prípadne skicentier.

Medzi bežkármi na Horehroní patrí medzi vyhľadávanú trať Pod Chmarošským viaduktom, ktorá sa nachádza priamo pod ikonickým Chmarošským viaduktom, asi 200 metrov od lyžiarskeho strediska Ski Telgárt. Jej dĺžka je zhruba jeden kilometer.

Ski centrum pod úpätím Kráľovej hole ratrakom upravuje i ďalšiu bežkársku trať nazývanú Pod vlekom. Je priamo pri parkovisku a má dĺžku asi jeden kilometer.

Novovybudovaná bežkárska trať pri Dobšinskej ľadovej jaskyni, vzdialená okolo 15 kilometrov od horehronského skicentra, láka štyrmi upravovanými traťami v celkovej dĺžke 13,2 kilometra.