Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Zimný štadión v Petržalke otvoria najneskôr na Mikuláša

Napriek viac ako mesačnému zdržaniu, mesto plánuje v novembri spustiť skúšobnú prevádzku.

Bratislava 17. septembra (TASR) – Najneskôr na Mikuláša by sa mali už Bratislavčania korčuľovať na Zimnom štadióne v Petržalke. Sľubuje to mestská časť aj firma, ktorá halu stavia. Aj keď vizuál súčasnej stavby na ulici M. C. Sklodowskej blízke otvorenie nepripomína, 6. december by mal byť najpesimistickejší termín.

"Máme sklz šesť týždňov," povedal dnes pre médiá Lukáš Machala, prezident HC Petržalka 2010, s ktorým má mestská časť podpísané memorandum o spolupráci. Pred približne rokom sa totiž hovorilo, že sa verejnosť bude môcť korčuľovať už koncom tohto mesiaca. "Koncom septembra to teda nebude. Dôvodom zdržania stavby sú mierne komplikácie pri subdodávkach, pretože táto stavba je špecifická," odôvodnil s tým, že na Slovensku sa od roku 1989 postavili len štyri nové zimné štadióny. Toto je piaty. Decembrový termín však sľubuje. "Koncom októbra alebo začiatkom novembra by sme začali kolaudačné konanie a ak nebudú závady, v novembri chceme spustiť skúšobnú prevádzku," dopĺňa starosta Petržalky Vladimír Bajan.

Machala tvrdí, že časový sklz náklady na stavbu nezvýšil. "Asi o 100.000 eur budú zrejme nižšie, celková suma je teda okolo 3,5 milióna eur." Verejnoprospešná stavba je financovaná zo súkromných peňazí, štát ani samospráva neprispeli. Mestská časť Petržalka však hokejovú halu podporí inak. Chce napríklad urýchliť zákonné lehoty, deti zo škôl si v nej budú môcť uplatniť školské poukazy a na detský hokejový klub vyčlenila 5000 eur. Ten už svoju činnosť začal, zatiaľ má symbolických 38 detí, ktoré trénujú v Lamači. Petržalčania tiež budú mať podľa starostu na korčuľovanie nižšie vstupné a získajú bonusy, aj keď sa bude na štadióne konať kultúrno-spoločenská akcia.

Hokejová plocha má 56 metrov na dĺžku a 26,5 metrov na šírku. Väčšina materiálu, z ktorej je hala vyrobená, je zo zahraničia. "Mnoho slovenských firiem deklaruje, že dokáže niečo urobiť a nakoniec sa ukáže, že nedokáže," vysvetlil Machala. Konštrukcia tak prišla napríklad z Luxemburska a zvládne dvojnásobnú ťažnosť. Na ploche bude korčuľovať verejnosť alebo športovci. Štadión bude mať deväť veľkokapacitných šatní, fitness aj wellness. V budove tiež bude kaviareň a detský kútik. Machala pripúšťa, že sa takto vytvoria aj nové pracovné miesta. Vedľa hokejovej haly bude tiež parkovisko pre 56 automobilov a ďalšie parkovacie plochy plánujú vytvoriť aj za bránou.

Hala stojí na mestskom pozemku. Na najbližšom mestskom zastupiteľstve by malo byť do programu zaradené aj prerokovanie nižšieho nájomného vzťahu. Len ročná prevádzka a splácanie úveru totiž stojí 500.000 eur ročne.