Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Životnú cestu J. Fándlyho predstaví premiéra Divadla Houže v Žiline

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Divadlo Houže sa snaží prinášať osudy ľudí, ktorí zapadli prachom histórie a vytvárať prostredníctvom ich príbehov paralelu k našej súčasnosti.

Žilina 31. decembra (TASR) - Fándly alebo Stručná história neúspechu je názov inscenácie nezávislého Divadla Houže, ktorej premiéra sa uskutoční v sobotu 7. januára 2023 v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie. TASR o tom informoval Filip Jankovič z produkcie Divadla Houže.

Inscenácia rozpráva príbeh o životnej ceste evanjelického kňaza, spisovateľa, osvietenca a ľudového liečiteľa Juraja Fándlyho. "Hlavný hrdina je zoslaný na zem v 18. storočí, kedy v Európe bujnie vek osvietenstva a rozumu, aby pomohol jednoduchému ľudu dostať sa z nevedomosti. A rozťal bludný kruh, v ktorom generácie žijú a čoraz viac upadajú. Proti faktom a logickým postupom sa však postavia povery, povesti a konzervatívny spôsob myslenia," priblížil Jankovič.

"Fándly je teda uvrhnutý do boja omnoho ťažšieho, než sám predpokladal. Sfanatizovaný dav a sedliacky rozum sú veľmi silné zbrane, proti ktorým často neobstojí ani najväčší odborník či vedecká kapacita," doplnil Jankovič.

Divadlo Houže sa podľa neho snaží prinášať osudy ľudí, ktorí zapadli prachom histórie a vytvárať prostredníctvom ich príbehov paralelu k našej súčasnosti. "Rovnako je to i v prípade inscenácie Fándly alebo stručná história neúspechu. Hoci príbeh tohto vo svojej dobe neuznaného učenca rozpráva o nešťastnom osude a víťazstve davu, tvorcovia naň zároveň nazerajú s odstupom a nadhľadom. Práve vďaka nim dostáva inscenácia potrebný nadhľad a je plejádou úsmevných situácií, krčmových piesní a satirického humoru," konkretizoval.

Principál a režisér Matej Truban vytvoril koncept inscenácie v spolupráci s dvornou dramaturgičkou Hanou Launerovou. "Truban je tiež autorom dramatického textu, ktorý je polofabulou, zloženou z citácií diel Fándlyho, historických faktov a rôznych lokálnych zaujímavostí. V tragikomickom príbehu sa po jeho boku predstaví herec Jakub Jablonský a bábkoherec Lukáš Takáč," dodal Jankovič.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.