Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Zjazd slovenských historikov prinesie i besedy pre širokú verejnosť

Na snímke legionár v rovnošate počas prednášky o Legiovlaku na hlavnej stanici v Žiline 1. augusta 2017. Legiovlak – pojazdné múzeum Československej obce legionárskej pripomína 100. výročie boja légií za samostatný štát.Celá súprava jazdí od roku 2015, keď sa na krátky čas zastavila aj v Bratislave. Zastávka legionárskeho múzea na koľajach - Legiovlaku bude v ŽIline od 1. do 6. augusta. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Okrem voľby vedenia SHS na ďalšie štyri roky budú súčasťou zjazdu aj diskusie a prezentácie pre širokú verejnosť.

Banská Bystrica 6. septembra (TASR) – V priestoroch Štátnej vedeckej knižnice (ŠVK) v Banskej Bystrici sa v utorok začína 16. zjazd Slovenskej historickej spoločnosti (SHS) pri Slovenskej akadémii vied (SAV). Okrem voľby vedenia SHS na ďalšie štyri roky budú súčasťou zjazdu aj diskusie a prezentácie pre širokú verejnosť. TASR o tom informovala podpredsedníčka SHS Gabriela Dudeková Kováčová.

Hlavnou témou trojdňového zjazdu slovenských historikov je zhodnotenie vývoja slovenskej historickej vedy a jej prezentácie po roku 1989. Účastníci zjazdu budú diskutovať aj o problematike popularizácie dejín, stave vydávania historickej literatúry na Slovensku či problémoch vo vyučovaní dejepisu.

Odborné prednášky odznejú v ŠVK, besedy a okrúhle stoly určené širokej verejnosti sa budú konať v Centre nezávislej kultúry Záhrada. "Záujemcovia na nich môžu diskutovať s poprednými historikmi zo Slovenska, úspešnými autormi a vydavateľmi kníh i prevádzkovateľmi internetových portálov z oblasti histórie," priblížila SHS.

V rámci sprievodných podujatí bude počas 16. zjazdu SHS v priestoroch ŠVK prístupná aj predajná výstava publikácií z oblasti histórie z rôznych pracovísk z celého Slovenska. V Múzeu SNP zas môže verejnosť navštíviť výstavu Vojenského historického ústavu v Bratislave s názvom "Legionári – Naši hrdinovia Veľkej vojny 1914 – 1918".