Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Zlatá priadka – Šaľa pozná svojich víťazov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Víťazom tohtoročnej Zlatá priadka – Šaľa sa stal detský divadelný súbor (DDS) Prvosienka zo Základnej školy s materskou školou J. Vojtaššáka zo Zákamenného.

Šaľa 28. mája (TASR) – V Šali sa v sobotu skončil 49. ročník celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky detskej dramatickej tvorivosti Zlatá priadka – Šaľa. Celkovo 15 súborov súťažilo v šalianskom Mestskom kultúrnom stredisku od 25. mája so svojimi najúspešnejšími inscenáciami.

Víťazom tohtoročnej Zlatá priadka – Šaľa sa stal detský divadelný súbor (DDS) Prvosienka zo Základnej školy s materskou školou J. Vojtaššáka zo Zákamenného. Ten si s inscenáciou Dievča z morského dna vybojoval aj priamy postup na Scénickú žatvu v Martine. "Zlaté pásmo získal aj DDS zo Spojenej školy Letná – Základná umelecká škola v Poprade (ZUŠ), detskí divadelníci zo súboru Bodka z Veľkého Krtíša i súbor Bebčina zo ZUŠ Štefana Baláža v Novej Dubnici," informovali organizátori. Porotcovia okrem toho udelili niekoľko ďalších cien, medzi ktorými je napríklad Cena primátora mesta Šaľa, Cena za dramatizáciu literárnej predlohy, inšpiratívnu scénografiu či vynikajúcu kolektívnu interpretáciu.

Zlatá priadka – Šaľa je celoštátna postupová súťaž a prehliadka detskej dramatickej tvorivosti a zároveň vrcholné stretnutie súborov a sólistov vo všetkých druhoch a žánroch divadla hraného deťmi. "Súťaž sa koná od roku 1971 najprv pod názvom Detská divadelná Trnava (1971 – 1974), potom Detská divadelná Šaľa (1975 – 1995) a od roku 1996 Zlatá priadka – Šaľa. Cieľom súťaže je rozvíjanie umeleckých i technických zručností a vzájomnej komunikácie mladých divadelníkov," uviedlo Národné osvetové centrum, ktoré je vyhlasovateľom súťaže.