Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Zlaté Moravce by mali zvýšiť poplatky za komunálny odpad o 25 percent

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Poplatok za osobu a kalendárny deň by mal dosiahnuť paušálne 0,1041 eura, čo po zaokrúhlení predstavuje sumu 38 eur za osobu a rok.

Zlaté Moravce 11. decembra (TASR) - Mesto Zlaté Moravce plánuje o 25 percent zvýšiť sadzbu poplatku za komunálny odpad pre fyzické osoby od začiatku roka 2024. Poplatok za osobu a kalendárny deň by mal dosiahnuť paušálne 0,1041 eura, čo po zaokrúhlení predstavuje sumu 38 eur za osobu a rok. Výška poplatku sa medziročne zvýši o osem eur, uvádza sa v návrhu všeobecne záväzného nariadenia o poplatku za komunálne odpady, ktorý zverejnila radnica. Zvýšenie poplatkov budú schvaľovať mestskí poslanci na decembrovom zasadnutí.

Poplatok za liter komunálnych odpadov za nevážený množstvový zber komunálneho odpadu pre právnické osoby a fyzické osoby - podnikateľov stúpne od nového roka z tohtoročných 0,0305 eura na 0,0385 eura. Sadza za kilogram drobných stavebných odpadov za vážený množstvový zber bez obsahu škodlivín narastie z 0,0400 eura na 0,0550 eura. Očakávaný príjem z poplatkov za komunálny odpad do rozpočtu mesta v budúcom roku predstavuje sumu 761.547 eur.

Správca dane zníži poplatok o 50 percent z ročnej sadzby študentom stredných a vysokých škôl, študujúcim v SR mimo územia Zlatých Moraviec, fyzickej osobe za obdobie prechodného pobytu v inom meste či obci pri ponechaní si trvalého pobytu v meste Zlaté Moravce, fyzickej osobe zamestnanej mimo miesta trvalého pobytu a fyzickej osobe v hmotnej núdzi. Zníženie poplatku o osem eur poskytnú fyzickej osobe staršej ako 62 rokov.