Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V kaštieli Migazziovcov v Zlatých Moravciach vymenili šesť okien

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Siman

Pôvodné okná boli v nevyhovujúcom technickom stave a ich výmena už bola nutná.

Zlaté Moravce 13. januára (TASR) – Časť prízemia kaštieľa Migazziovcov v Zlatých Moravciach dostala koncom minulého roka nové okná. Celkovo ich pribudlo šesť, všetky spĺňajú požiadavky pamiatkového úradu v Nitre. Celkové náklady dosiahli sumu 23.000 eur. Mesto zo svojho vlastného rozpočtu zaplatilo 20.000 eur, sumou 3000 eur prispel na projekt Nitriansky samosprávny kraj, informoval mestský úrad.

V budove kaštieľa sídli Mestské stredisko kultúry a športu Zlaté Moravce. Podľa vedenia strediska boli pôvodné okná v nevyhovujúcom technickom stave a ich výmena už bola nutná.

Kaštieľ Migazziovcov je zapísaný v ústrednom zozname kultúrnych pamiatok. Jednoposchodová barokovo-klasicistická budova s dvoma krídlami orientovanými do pôvodného parku, z ktorého zostala zachovaná už len malá časť, bola prestavaná v roku 1789 Krištofom Migazzim, viedenským kardinálom a arcibiskupom. Západné krídlo kaštieľa so zamurovanými arkádami má pravdepodobne neskororenesančný pôvod, pochádza z obdobia druhej polovice 17. storočia.