Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Zlaté Moravce chcú v meste zriadiť environmentálne centrum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pri kompletnej rekonštrukcii objektu, v ktorom bude environmentálne centrum sídliť, dôjde k obnove fasády.

Zlaté Moravce 5. októbra (TASR) – Zlatomoravská radnica chce v meste vybudovať nové environmentálne centrum. Celkové výdavky na projekt sú viac ako jeden milióne eur, takmer 981.000 eur chce však magistrát získať z európskych fondov. O spolufinancovaní zámeru z rozpočtu mesta v hodnote vyše 51.000 eur budú rozhodovať mestskí poslanci na svojom rokovaní 7. októbra.

Environmentálne centrum má vzniknúť v objekte na Hviezdoslavovej ulici. „Okrem zriadenia centra sú súčasťou projektu aj informačné aktivity, ktoré sa týkajú adaptácie na zmenu klímy. V projekte je riešená architektonická a stavebná časť, zdravotechnika, ústredné vykurovanie, elektroinštalácia, bleskozvod, statické posúdenie stavby a požiarna bezpečnosť stavby,“ informoval mestský úrad.

Pri kompletnej rekonštrukcii objektu, v ktorom bude environmentálne centrum sídliť, dôjde k obnove fasády, ktorá bude zateplená s povrchovou úpravou z dreveného obkladu. „Doplnená bude vetraním s rekuperáciou, fotovoltaickými a solárnymi panelmi. Dažďová voda bude využitá ako úžitková. Navrhnuté je aj sociálno-hygienické zázemie, kuchynka, kancelárie a študovňa. Rekonštrukcia stavby bude zahŕňať aj vytvorenie prednáškovej sály na viacúčelové využitie,“ uviedla radnica.