Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Zlaté Moravce majú vývoj pandémie pod kontrolou, situácia sa zlepšuje

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Nemocnica je v súčasnosti ešte stále v tretej fáze reprofilizácie covidových lôžok, to znamená, že má k dispozícii 30 reprofilizovaných lôžok s pripojením na kyslík.

Zlaté Moravce 24. februára (TASR) - Nemocnica Agel Zlaté Moravce má aktuálne vývoj pandémie pod kontrolou. Posledné týždne dominuje variant omikron. Priebeh ochorenia u hospitalizovaných pacientov je miernejší a pobyt v nemocnici trvá v priemere kratšie ako v predchádzajúcich vlnách, informovala riaditeľka nemocnice Nina Horniaková. „Veríme, že pandémia koronavírusu je vo svojej záverečnej fáze,“ skonštatovala.

Nemocnica je v súčasnosti ešte stále v tretej fáze reprofilizácie covidových lôžok, to znamená, že má k dispozícii 30 reprofilizovaných lôžok s pripojením na kyslík. Zdravotnú starostlivosť v súčasnosti poskytuje 17 pacientom na štandardnom kyslíkovom lôžku, dvaja sú suspektní.

Nemocnica ako jedna z mála nemá problém s masívnym výpadkom svojich zamestnancov z dôvodu ochorenia COVID -19. „Momentálne nám chýbajú šiesti kolegovia, chod nemocnice je bezproblémový,“ povedala Horniaková. Obmedzená zdravotná starostlivosť je len na oddelení dlhodobo chorých, ktoré je reprofilizované na covidové oddelenie.

Počas uplynulého týždňa prijali v nemocnici 15 nových pacientov s ochorením COVID -19, štyroch pacientov prepustili do domáceho liečenia. Pozitivita vykonaných PCR testov je stále vysoká, pohybuje sa na úrovni 56 percent. Celková situácia sa však podľa slov riaditeľky nemocnice postupne zlepšuje.

Nemocnica má stále v prevádzke mobilné odberové aj vakcinačné centrum, eviduje však výrazný pokles záujmu o očkovanie. Z tohto dôvodu bude vakcinačné miesto v prevádzke jeden deň v týždni, v piatok.