Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Zlaté Moravce opäť žiadajú o dotáciu na opravu kaštieľa Migazziovcov

Foto: TASR/AP

Výsledkom rekonštrukcie by malo byť aj zníženie energetickej náročnosti objektu, keďže je kaštieľ aj kultúrne a spoločensky využívaný.

Zlaté Moravce 11. novembra (TASR) - Mesto Zlaté Moravce požiadalo o nenávratný finančný príspevok z rozpočtovej kapitoly Ministerstva kultúry SR na komplexnú obnovu kaštieľa Migazziovcov. Podanie žiadosti o dotáciu vo výške 950.000 eur odsúhlasili mestskí poslanci na zasadnutí zastupiteľstva. Celkové oprávnené výdavky projektu sú vyčíslené na milión eur, dotácia môže pokryť 95 percent tejto sumy, informovala o tom samospráva.

Zvyšných päť percent by zaplatilo mesto v rámci povinného spolufinancovania. Žiadosť o dotáciu na opravu kaštieľa podalo mesto v minulosti už tri razy, zakaždým neúspešne. „Projekt sa zameriava na výmenu otvorových konštrukcií na kaštieli Migazziovcov – výmenu okien a dverí a úplnú opravu fasády a erbu, pretože fasáda na objekte je značne poškodená a poodlupovaná, na erbe sa už podpísal zub času a hrozí jeho odpadnutie, okná na objekte sú znehodnotené a neplnia svoju funkciu,“ tvrdia zástupcovia mesta.

Výsledkom rekonštrukcie by malo byť aj zníženie energetickej náročnosti objektu, keďže je kaštieľ aj kultúrne a spoločensky využívaný. Cieľom projektu je zatraktívnenie exteriéru a interiéru objektu, ktoré sa má dosiahnuť aj vybudovaním bezbariérového prístupu a úpravou informačnej kancelárie vrátane jej vnútorného vybavenia.