Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Z pieskovísk na Mojmírovej v Zlatých Moravciach urobia osie hniezda

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Účelom projektu je využiť tri šesťuholníkové objekty nachádzajúce sa v bytovej zástavbe na Mojmírovej ulici. Tie v minulosti slúžili ako pieskoviská, no v súčasnosti chátrajú.

Zlaté Moravce 25. decembra (TASR) – Staré pieskoviská na Mojmírovej ulici v Zlatých Moravciach dostanú nové využitie. Tri chátrajúce ihriská sa zmenia na tzv. osie hniezda. Firma pôsobiaca v meste, ktorá prevzala nad projektom patronát, v nich v spolupráci s partnermi vysadí kvetinovú lúku a jedlé kríky, chýbať nebudú ani nové lavičky či mobiliár, informovala Miroslava Kováčová z mestského úradu.

Účelom projektu je využiť tri šesťuholníkové objekty nachádzajúce sa v bytovej zástavbe na Mojmírovej ulici. Tie v minulosti slúžili ako pieskoviská, no v súčasnosti chátrajú. Projekt poslúži ako príklad rozvoja a podpory biodiverzity, ktorá zohráva veľkú úlohu v udržateľnosti nášho sveta, skonštatovala Kováčová.

Realizácia projektu spočíva vo výsadbe kvetinovej lúky do týchto troch šesťuholníkových objektov a vo výsadbe jedlých kríkov, ako sú muchovník, arónia, maliny, čučoriedky, ale aj v umiestnení hmyzieho hotela, informačnej náučnej tabule, lavičiek a odpadkového koša. Okrem samotnej revitalizácie priestoru bude možné tento projekt využiť aj v rámci environmentálnych vzdelávacích aktivít pre žiakov materských a základných škôl.

Podľa Kováčovej má mesto Zlaté Moravce záujem postupne revitalizovať aj ďalšie staré a nepoužívané pieskoviská, vďaka čomu sa vytvorí priestor vhodný či už na zážitkové učenie alebo na trávenie voľného času pre deti a mládež.