Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Zlatomoravské múzeum predstaví život a dielo zakladateľa Š. Rakovského

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Od založenia Okresného vlastivedného múzea v Zlatých Moravciach 11. októbra uplynie 75 rokov.

Zlaté Moravce 6. októbra (TASR) - Život a dielo Štefana Rakovského, pedagóga, historika, múzejníka, zakladateľa a dlhoročného riaditeľa Múzea v Zlatých Moravciach, predstaví výstava Štefan Rakovský - mecenáš zlatomoraveckého múzea.

Cieľom výstavy je poskytnúť pohľad do bohatých dejín múzejníctva v Zlatých Moravciach prostredníctvom jeho zakladateľskej osobnosti a tiež upozorniť na dôležitosť a význam múzejníkov a regionálnych historikov. "Vďaka nim sa v regiónoch zachraňuje a uchováva kultúrne dedičstvo pre ďalšie generácie," povedala Zuzana Vilčeková z Ponitrianskeho múzea v Nitre. Výstava inštalovaná v zlatomoravskom múzeu potrvá do konca tohto roka.

Od založenia Okresného vlastivedného múzea v Zlatých Moravciach 11. októbra uplynie 75 rokov. Jeho vedením bol poverený Rakovský. Hlavným cieľom múzea bolo skúmanie okresov Zlaté Moravce a Vráble po stránke historickej, umeleckej, prírodnej i spoločenskej. Hoci bol v roku 1947 vytvorený výbor i určený správca, múzeum v praxi neexistovalo.

Napriek tomu pedagóg a historik Rakovský už od školského roka 1945/1946 začal s pomocou svojich žiakov a robotníkov zhromažďovať zbierky, ktoré sa neskôr stali súčasťou expozícií zlatomoravského múzea. Okresné vlastivedné múzeum v Zlatých Moravciach bolo slávnostne otvorené 29. augusta 1955 pri príležitosti 11. výročia vypuknutia Slovenského národného povstania.