Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

TRAGICKÁ UDALOSŤ: Zlomený konár na Kolibe usmrtil chlapca

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Odlomenie a pád konára spôsobil silný vietor.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Na bratislavskej Kolibe došlo v nedeľu k pádu konára zo stromu na maloletého chlapca. Ten zraneniam podľahol. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

Bratislavskí policajti aktuálne zasahujú pri tragickej udalosti, ku ktorej došlo v nedeľu krátko pred 11.00 h na bratislavskej Kolibe. "Podľa doterajších informácií Na ceste na Kamzík došlo k ulomeniu a následnému pádu konára zo stromu na maloletého chlapca. Ten zraneniam spôsobeným pádom konára podľahol," spresnil Szeiff.

Na mieste zasahovali aj záchranári. "Môžem potvrdiť, že sme vyslali záchranárov na pomoc zranenému dieťaťu. Žiaľ, napriek ich maximálnemu úsiliu sa ho nepodarilo zachrániť. Viac informácií vzhľadom na citlivosť prípadu nemôžem poskytnúť," uviedla pre TASR hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová.

Prípadom sa zaoberajú policajti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave III. Odlomenie a pád konára spôsobil silný vietor.

Starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý na sociálnej sieti uviedol, že situáciu preveruje aj mestská časť, keďže k tejto tragédii došlo v jej katastri. Obyvateľov i návštevníkov Bratislavy vyzval, aby si aktuálne dávali pozor na silný vietor, ktorý môže krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť až 85 kilometrov za hodinu. "Je lepšie zostať doma, no keď už sa vyberiete na prechádzku, určite sa vyhnite miestam so stromami. Buďte opatrní," uviedol starosta.

Okolnosťami tragédie na Kolibe sa zoberá aj hlavné mesto


Na snímke zasnežený lesík na Kolibe v Bratislave 14. februára 2021.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Okolnosťami nedeľnej tragédie na bratislavskej Kolibe, kde došlo k úmrtiu maloletého chlapca, na ktorého spadol zlomený konár zo stromu, sa zaoberá mesto Bratislava i mestská časť Nové Mesto.

"Miesto nešťastia preverujeme a zaistíme všetky potrebné kroky pre udržanie bezpečnosti," uviedla pre TASR hovorkyňa bratislavskej samosprávy Katarína Rajčanová. Hlavné mesto zároveň vyjadrilo úprimnú sústrasť rodine zosnulého chlapca.

Magistrát deklaruje, že pracovníci Mestských lesov v Bratislave stav stromov v bratislavskom lesoparku, najmä v okolí siete turistických chodníkov, pravidelne kontrolujú a vykonávajú prierez suchých konárov či celých stromov.

"Na nedeľu vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre okres Bratislava v ranných hodinách prvý stupeň výstrahy pred vetrom. Signalizačný systém mestských lesov pravidelne a automaticky zdôrazňuje možné nebezpečenstvo až pri vydaní druhého stupňa výstrahy," podotkla Rajčanová.

Starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý na sociálnej sieti uviedol, že situáciu preveruje aj ich mestská časť, keďže k tejto tragédii došlo v jej katastri. Obyvateľov i návštevníkov Bratislavy vyzval, aby si aktuálne dávali pozor na silný vietor.

Kusý neskôr na sociálnej sieti informoval, že sa na mieste stretol so zástupcami polície aj Mestských lesov Bratislava, pod ktorých správu táto lokalita patrí. Pri nešťastí mal podľa starostu zomrieť päťročný chlapec, ktorý bol v lese na prechádzke s rodinou. "Po dnešnej veternej smršti som vedenie nášho EKO podniku VPS - Bratislava-Nové Mesto požiadal, aby skontrolovalo aj našu mestskú zeleň, či vietor neporušil niektoré stromy," uviedol Kusý. Ľudí vyzval, aby ak sa vyberú na výlet do lesa, boli maximálne opatrní a v zlom počasí sa mu radšej vyhli.

TASR prináša v tejto súvislosti výberovú chronológiu tragických udalostí na Slovensku spojených so silným vetrom.


19. novembra 2004
Vysoké Tatry: Celé územie Slovenska zasiahla silná víchrica, ktorá si vyžiadala jednu obeť a troch zranených. V Hornom Smokovci prišiel o život ťažko zranený cestujúci z auta, ktoré zasiahol padajúci strom. Ďalší dvaja cestujúci boli ľahšie zranení.


16. augusta 2008
Jaslovské Bohunice: Na nočnú veternú smršť, ktorá sa prehnala v okolí Trnavy, doplatili životom dvaja účastníci hudobného festivalu HardFest, 17-ročný Erik zo Šterús a jeho 18-ročný menovec z Kočína-Lančára. Obaja stanovali v areáli amfiteátra, počas búrky sa na nich v dôsledku vetra zrútil strom, pod ktorým obidvaja mladí muži zahynuli.


18. júla 2009
Trenčín: Na 13. ročníku hudobného festivalu Bažant Pohoda v Trenčíne sa odohrala tragédia, pri ktorej zomreli dvaja ľudia a niekoľko desiatok sa zranilo. V trenčianskej nemocnici ošetrili ambulantne 37 osôb, 16 ďalších bolo hospitalizovaných na traumatológii. Vplyvom nepriaznivého počasia sa zrútil stan v areáli festivalu.


13. júna 2010
Žilina: Tragicky sa skončila nočná veterná smršť pre 51-ročnú ženu z Turia v okrese Žilina, na ktorú na dvore rodinného domu spadol strom a následkom zranení podľahla. Hasiči v Žilinskom kraji vykonali cez noc 31 výjazdov, z čoho 22 priamo súviselo s veternou smršťou.


14. septembra 2017
Nové Zámky: V obci Hul v okrese Nové Zámky sa vo štvrtok 14. septembra o 18.42 h stala tragédia, 17-ročného mladíka tam pod náporom vetra zavalil múr. Hasiči ho vyslobodili, svojim zraneniam však na mieste podľahol.


30. septembra 2019
Nitra: Silný vietor, v dôsledku ktorého padol strom, zabil v Nitre 14-ročného chlapca a zranil ďalšie dve deti. Tragédia sa stala na cyklistickej ceste na nábreží rieky za futbalovým štadiónom pod Zoborom, žiaci základnej školy tam boli na prechádzke.


5. februára 2020
Myjava: Život štvorročného dieťaťa si vyžiadala nehoda, pri ktorej silný vietor v Myjave vyvrátil autobusovú zastávku. Druhé dvojročné dieťa odviezli letecky v kritickom stave do nemocnice.