Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Zmeny v cestovných poriadkoch MHD iniciovali samotní Zvolenčania

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

K prispôsobeniu cestovných poriadkov dôjde aj v roku 2020. Úprava bude založená hlavne na spolupráci s odborníkmi zo Žilinskej univerzity.

Zvolen 13. septembra (TASR) - Cestovný poriadok MHD vo Zvolene sa od nedele 15. septembra mení. Zvolenský magistrát týmto reaguje na požiadavky cestujúcej verejnosti.

„Každú pripomienku sme starostlivo zvážili a zapracovali tak, aby sme pomohli čo najväčšiemu počtu obyvateľov. Myslím si, že sa nám to podarilo a mnohým z nich sme cestovanie uľahčili. Samozrejme, každému sa vyhovieť nedá, aj keď sa o to snažíme,“ uviedol pre TASR viceprimátor Vladimír Lupták.

Úpravy sa týkali hlavne linky č. 3, ktorú pripravili k novému triediacemu stredisku na Lieskovskej ceste. Linku č. 15 na návrhy občanov posunuli o desať minút neskôr na 20.20 h a pridali spoj linky č. 2 zo zastávky Sekier - dom dôchodcov o 22.50 h. „Okrem toho sme žiadostiam prispôsobili aj linky č. 5, 6, 9 i 10,“ doplnil Lupták.

Už na začiatku septembra sa toho pre cestujúcu verejnosť vo Zvolene mnohé zmenilo. Boli zavedené nové prestupné lístky, ktoré zabezpečujú lacnejšie cestovanie na dlhšie trasy, nové zľavy pre študentov a seniorov, klesli ceny mesačných lístkov, zmenilo sa trasovanie liniek.

Ďalšie zmeny poriadkov chystá mesto koncom roka. Spoje MHD sa vtedy prispôsobujú zmenám železničných liniek tak, aby cestujúcim na ne čo najlepšie nadväzovali. „Do tohto času sa zameriame aj na doladenie prestupov, hlavne v časoch mimo špičky a cez víkendy, keď je prirodzene nasadených menej spojov,“ spresnil Lupták.

K prispôsobeniu cestovných poriadkov dôjde podľa jeho slov aj v roku 2020. Úprava bude založená hlavne na spolupráci s odborníkmi zo Žilinskej univerzity. „Počas niekoľkých mesiacov nám pripravia ucelený a profesionálny dokument na optimalizáciu trás a výkonov MHD. Tieto pozitívne zmeny by mohli cestujúci pocítiť už v polovici budúceho roku,“ zdôraznil. „Ak by dovtedy mali Zvolenčania akékoľvek pripomienky k zmenám spojov, môžu sa na zvolenský magistrát obrátiť,“ dodal.