Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

ZMOS predstavilo spoluprácu obcí v zdravotníctve a sociálnych službách

Na archívnej snímke predseda ZMOS Branislav Tréger. Foto: TASR - Milan Kapusta

Ukazuje sa, že obojstranná podpora a zdieľanie spoločných úspechov a problémov sa mimoriadne osvedčujú pri zdolávaní aktuálnych ťažkostí, uviedol predseda ZMOS Branislav Tréger.

Ochodnica 8. júna (TASR) - Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) predstavilo v utorok v kysuckej Ochodnici príklady dobrej praxe v medziobecnej spolupráci v zdravotníctve a sociálnych službách. Podľa predsedu ZMOS Branislava Trégera zabezpečuje obec Ochodnica bezplatnú prepravu obyvateľov k lekárovi v Kysuckom Lieskovci. Zariadenie sociálnych služieb v Rohožníku pomáha seniorom aj zo susedných obcí a v Modre úspešne funguje komunitná špajza s potravinami pre ľudí v núdzi.

"Medziobecná spolupráca spája a rozširuje možnosti samospráv vzájomným získavaním skúseností. Ukazuje sa, že obojstranná podpora a zdieľanie spoločných úspechov a problémov sa mimoriadne osvedčujú pri zdolávaní aktuálnych ťažkostí. Každú z týchto aktivít vnímame ako užitočnú, udržateľnú a hlavne inšpiratívnu," skonštatoval Tréger.

Starosta Ochodnice Radoslav Ďuroška uviedol, že obec zabezpečuje bezplatnú prepravu na lekárske vyšetrenia do ambulancie v Kysuckom Lieskovci trikrát do týždňa vlastným vozidlom. "Pre efektívne vybavenie bez zbytočného čakania fungujú prednostné vyšetrenia pacientov z Ochodnice. Je to dobrá vec pre starších ľudí, lebo ich pozbierame po stanovištiach v obci a odvezieme. Počas pandémie sme im doviezli domov aj predpísané lieky," doplnil Ďuroška.

V Rohožníku odkúpila obec od Inštitútu sestier kapucínok Najsvätejšieho Srdca Ježišovho budovu niekdajšej základnej školy. "V objekte teraz máme zariadenie opatrovateľskej služby a zariadenie pre seniorov, v ktorých je spolu 30 ľudí. Celé sme to financovali z vlastného rozpočtu, lebo sme obec z Bratislavského samosprávneho kraja a nie sú pre nás prístupné eurofondy. Prvotná investícia bola cez 500.000 eur, celkovo nás to stálo viac ako jeden milión eur. Službu poskytujeme aj pre ľudí z iných obcí, ľuďom z našej obce prispievame v rámci sociálneho programu sumou vo výške 75 eur mesačne," informoval starosta Peter Švaral.

Projekt Komunitná špajza v Modre je zameraný na pomoc ľuďom v núdzi. "Miestny úrad cielene vytypuje tých, ktorí majú na potravinovú pomoc nárok. Následne im posledný deň v mesiaci anonymne odovzdajú potraviny v presne určených časoch. Pri získavaní pomoci pomáhajú jednotlivci, občianske združenia i obchodné reťazce a mesto Modra poskytlo priestory v Mestskom centre sociálnych služieb," dodal ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.