Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Zvolenská nemocnica modernizuje, laboratóriá spracujú dvojnásobok

Ilustračné foto Foto: TASR

Počas rekonštrukcie vykonajú stavebné úpravy, zavedú novú elektroinštaláciu, klimatizáciu laboratórií, vymenenia okná a podlahy. Prvá fáza, rekonštrukcia hematologickej ambulancie, sa už realizuje.

Zvolen 2. augusta (TASR) - S komplexnou modernizáciou laboratórií začala v týchto dňoch Nemocnica Zvolen, ktorá je členom skupiny AGEL. Po rekonštrukcii priestorov vznikne spoločné hematologicko-biochemické laboratórium. Predpokladané náklady sa odhadujú na asi 150.000 eur.

Služby poskytuje celému regiónu
„Cieľom prestavby je vybudovať modernú prevádzku a zlúčením obidvoch laboratórií zvýšiť celkovú efektivitu. Takto modernizované laboratórium umožní v budúcnosti bezproblémovo spracovať viac ako dvojnásobok vzoriek oproti súčasnému stavu“, uviedol riaditeľ nemocnice Jozef Botka. “Považujeme za povinnosť pripraviť rozvoj laboratória hlavne z hľadiska kapacitných možností, keďže momentálne poskytujeme svoje služby celému regiónu a dennodenne zvážame vzorky od ambulantných lekárov z Krupiny, Detvy, Zvolena a celého okolia, až po Banskú Bystricu," dodal.

Zjednodušenie procesov
Ďalším významným posunom má byť kompletná elektronizácia spracovávania dát, ktorá sa už od apríla postupne zavádza do praxe. Funguje to tak, že lekár dokáže okamžite odoslať elektronickú žiadanku do laboratória, kde ju elektronicky načítajú pomocou čiarových kódov, čím sa výrazne urýchli a zjednoduší proces príjmu materiálu na oddelenie. V neposlednom rade je obrovskou výhodou okamžité automatické odosielanie výsledkov lekárovi.

Zdravotná starostlivosť nebude obmedzená
Počas rekonštrukcie budú vykonané stavebné úpravy, zavedená nová elektroinštalácia, klimatizácia laboratórií, kompletne budú vymenené okná a podlahy. Uskutočnila sa už realizácia prvej fázy rekonštrukcie, presťahovanie, zrekonštruovanie a uvedenie do prevádzky hematologickej ambulancie, ktorá sa nachádza na druhom poschodí polikliniky, v bezprostrednej blízkosti budúceho laboratória.

V priebehu prác nebude zdravotná starostlivosť na ambulanciách či oddeleniach nemocnice zásadným spôsobom obmedzená.