Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Zomrel handlovský mestský poslanec a veteránsky chodec Eduard Straka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rodák z Detvy žil v Handlovej od roku 1967.

Handlová 26. júla (TASR) - Po krátkej chorobe v sobotu (24. 7.) zomrel vo veku 75 rokov dlhoročný poslanec Mestského zastupiteľstva mesta Handlová a legenda chodeckého športu Eduard Straka. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

Na počesť zosnulého vyvesili na handlovskom mestskom úrade čiernu zástavu, vo vestibule mesto umiestnilo i kondolenčné listiny. Posledná rozlúčka by sa mala uskutočniť 29. júla na mestskom cintoríne v Handlovej.

Rodák z Detvy žil v Handlovej od roku 1967. Pracoval ako vychovávateľ v detskom domove, neskôr ako učiteľ, vedúci odboru školstva a po Nežnej revolúcii bol baníckym predákom v Handlovej. Straka bol mestským poslancom päť volebných období a 25 rokov členom Veteránskej komisie pri Slovenskom atletickom zväze.

Straka bol najúspešnejší veteránsky chodec v histórii chôdze na Slovensku. S chôdzou začínal ako dorastenec, svoj športový vrchol dosiahol ako veterán. Okrem 32 zlatých, 16 strieborných a 15 bronzových medailí, ktoré vyhral na rôznych domácich a medzinárodných pretekoch, získal za šesť desaťročí svojej kariéry tiež niekoľko ďalších ocenení.