Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Regióny

ZOO Bratislava zbiera peniaze na nový výbeh pre vlkov

vlk biely, ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Fotosúťaž, ktorú ZOO zorganizuje, pomôže pri budovaní výbehu.

Bratislava 8. októbra (TASR) – Bratislavská zoologická záhrada začala zbierať peniaze na nový výber pre vlkov európskych. Chovné zariadenie, ktoré má dnes, je už zastarané a na nové potrebuje takmer 90.000 eur bez DPH. Pomôcť ZOO môžu Bratislavčania aj so svojimi fotografiami.

"Veľmi radi by sme vlkom poskytli výbeh, ktorý bude lepšie vyhovovať ich potrebám a vernejšie kopírovať prostredie, v ktorom sa nachádzajú vo voľnej prírode," povedala TASR Katarína Matejovičová z bratislavskej ZOO. Brlohy vlkov sa nachádzajú pod koreňmi stromov, na ťažko prístupných miestach v skalách alebo sú ukryté v húštine. ZOO chce preto vybudovať vlkom brloh vo svojej zalesnenej časti. "Po celom obvode zariadenia musí byť minimálne štyri metre vysoký plot, dovnútra zahnutý, na konci zabezpečený elektrickými ohradníkmi, nakoľko vlky vedia približne do tejto výšky vyskočiť," vysvetľuje Matejovičová. Zábrana musí byť taktiež pod povrchom zeme, keďže vlky sa vedia podhrabať. ZOO preto plánuje vybudovať v zemi betónový múr v hĺbke minimálne dvoch metrov. Zariadenie vyjde ZOO odhadom na 87.690 eur bez DPH.

Bratislavčania môžu pomôcť nielen finančne akoukoľvek čiastkou, ktorú pošlú na bankový účet, alebo prinesú do ZOO osobne, ale aj materiálne, darovaním stavebných potrieb či svojou prácou. Pomôcť môžu prísť s výkopovými prácami, budovaním oplotenia, spílením stromov či úpravou terénu. Kedy ZOO s prácami začne, bude závisieť od peňazí. "Nemôžeme sa do projektu pustiť, ak budeme mať len 50 percent potrebných finančných prostriedkov," dodala Matejovičová.

Bratislavčania môžu s budovaním výbehu pomôcť aj netradičným spôsobom

ZOO však môžu pomôcť aj Bratislavčania aj inak. Stačí, ak radi fotografujú a zachytili zvieratká v netradičnej polohe. Do konca októbra môžu svoje fotografické výtvory poslať na adresu zookalendar@zookalendar.sk. Začiatkom novembra odborná porota vyhodnotí 20 najlepších fotografií, tie umiestni na facebook bratislavskej ZOO, kde sa bude hlasovať o 12 najkrajších. Hlasovanie skončí 8. novembra a z víťazných fotografií vytvoria kalendár ZOO na rok 2013. Výťažok pôjde na vybudovanie nového výbehu pre vlky európske a na chlapcov a dievčatá čaká aj odmena.

Alfa pár aktuálnej svorky vlkov prišiel do ZOO v roku 2006. "Naša ZOO mala byť len akousi prestupnou stanicou a vlky mali putovať v rámci výmenného obchodu do partnerskej ZOO v zahraničí," hovorí Matejovičová. V roku 2008 porodila samica prvé mláďatá a o rok neskôr vrhla ďalšie. Zamestnanci preto pristúpili ku kastrácii samca, aby sa ďalej vlky vzhľadom na ich nie úplne ideálne chovné podmienky nemnožili. "Neustále sa usilujeme vlky v rámci partnerských ZOO ponúkať, aby sme im zabezpečili vhodnejšie podmienky. V roku 2011 sa nám podarilo dať štyroch samcov do Wolfcallu v Holandsku," dodala Matejovičová. Aktuálne tvorí skupinu alfa pár a ďalšie štyri samice.

Vlk obyčajný bol kedysi najrozšírenejšou šelmou. V súčasnosti je vo väčšine krajín Európy a v USA vyhubený, darí sa mu len v riedko osídlených oblastiach. Je čiastočne chráneným druhom, čo znamená, že sa môže loviť len v zimných mesiacoch.