Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Opäť ich počuť: V Barborinom paláci tikajú zrekonštruované hodiny

Na archívnej snímke Trenčiansky hrad. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Župné barokové hodiny boli pôvodne vyhotovené ako súčasť nového vybavenia Župného domu v Trenčíne v roku 1735.

Trenčín 13. marca (TASR) – Barokové hodiny z Barborinho paláca na Trenčianskom hrade sa po rekonštrukcii vrátili na svoje pôvodné miesto. Informovala o hovorkyňa Trenčianskeho múzea v Trenčíne Katarína Špačková.

Župné barokové hodiny boli pôvodne vyhotovené ako súčasť nového vybavenia Župného domu v Trenčíne v roku 1735. Ako zbierkový predmet ich Trenčianske múzeum v Trenčíne získalo v roku 1972. Niekoľko desiatok rokov bola prázdna hodinová schránka hodín vystavená na Trenčianskom hrade, chýbal v nej však hodinový stroj a skrinka bola poškodená.

"Trenčianske múzeum v Trenčíne v roku 2020 pristúpilo k reštaurovaniu hodinovej skrine a vďaka odbornej práci interných a externých reštaurátorov sa hodiny podarilo zrekonštruovať do ich predošlej podoby," uviedla Špačková

Podľa riaditeľa Trenčianskeho múzea v Trenčíne Petra Martiniska ponúkol trenčiansky hodinár Zoltán Lancz múzeu originálny barokový hodinový stroj, ktorý reštauroval. Raritou hodinového stroja je skutočnosť, že jedna z ručičiek bola vyhotovená z mince koncom 18. storočia. Celkové náklady na rekonštrukciu hodín dosiahli 4500 eur.