Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Zrekonštruovaný most pri obci Sirník sprejazdnili pre motoristov

Košický samosprávny kraj ukončil technicky a finančne najnáročnejšiu stavbu mosta M2774 cez rieku Ondava pri obci Sirník v okrese Trebišov, ktorý je od 3. marca 2023 oficiálne prejazdný. Foto: TASR - Roman Hanc

Košický samosprávny kraj (KSK) informoval, že išlo o technicky a finančne najnáročnejšiu stavbu mosta v jeho histórii, ktorá stála viac ako štyri milióny eur.

Sirník 3. marca (TASR) – Zrekonštruovaný most cez rieku Ondava pri obci Sirník v okrese Trebišov v piatok oficiálne sprejazdnili. Košický samosprávny kraj (KSK) informoval, že išlo o technicky a finančne najnáročnejšiu stavbu mosta v jeho histórii, ktorá stála viac ako štyri milióny eur.

Komplexná obnova mosta pre jeho havarijný stav sa začala vlani v apríli, termín otvorenia oddialili komplikácie pri stavebno-technickom riešení. Most z roku 1965 je najdlhším v Košickom kraji, má 199 metrov a šírku 10,7 metra.

Aktuálne sú podľa kraja práce na hornej stavbe ukončené, stavbári budú pokračovať ešte na spodnej časti. Inštalované budú tiež technológie pre monitoring a váženie vozidiel v pohybe. Spoľahlivosť zrekonštruovaného mosta koncom januára overila skúška zaťažiteľnosti, na základe ktorej Okresný úrad Trebišov rozhodol o jeho oficiálnom sprejazdnení.

"Nepredvídateľné okolnosti, ktoré skomplikovali plynulý priebeh rekonštrukcie, nevedel nikto ovplyvniť a spomalili nás v našej snahe. Dovolím si však tvrdiť, že aj napriek neľahkým podmienkam sme túto výzvu úspešne zvládli," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Veľmi zlý stavebno-technický stav mosta zistili ešte v júni 2021, keď na časti nosníkov vznikli statické trhliny, na základe čoho ho Správa ciest KSK uzatvorila. Následne na jeseň odstránili 11 nosníkov a na časti mosta osadili dočasné premostenie umožňujúce prejazd vozidiel s obmedzenou nosnosťou. Na základe záverov mimoriadnej prehliadky z marca roku 2022 statik odporučil jeho bezodkladné uzavretie. Na rekonštrukcii pracovala akciová spoločnosť SMS, zmluvná cena diela bez dodatkov predstavuje takmer 4.104.000 eur s DPH. Dodávateľovi boli doteraz odsúhlasené dva časové a finančné dodatky.