Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Regióny

Zrevitalizovaný priestor Sásovskej doliny je prístupný verejnosti

Foto: TASR/Dušan Hein

Projekt Sásovská dolina – zelené miesto pre oddych štartoval v marci.

Banská Bystrica 13. októbra (TASR) - Dnes slávnostne otvorili zrevitalizovanú Sásovskú dolinu, do ktorej obnovy sa zapojili aj Banskobystričania. Ako konštatovala hovorkyňa primátora Banskej Bystrice Monika Pastuchová, po obnove areálu vodného zdroja Medokýš je tak v Banskej Bystrici ďalší zrevitalizovaný priestor. "Opäť sa potvrdilo, že zapojenie Banskobystričanov do procesu plánovania a realizácie opráv bol správny krok. Projekt obnovy Sásovskej doliny realizovala banskobystrická samospráva s podporou Nadácie Ekopolis, ktorá poskytla 5000 eur," uviedla Pastuchová.

Oficiálnym partnerom mesta bolo Združenie saleziánskej mládeže Domka, výraznou mierou však k projektu prispeli aj Mestské lesy a Útvar hlavného architekta mesta Banská Bystrica. Projekt Sásovská dolina – zelené miesto pre oddych štartoval v marci.

Jeho výsledkom je podľa slov Pastuchovej areál s tromi ohniskami a grilmi, pričom okolo každého sú osadené tri lavičky a stôl s lavicami. "Návštevníci si zároveň môžu oddýchnuť v tieni košatého stromu a vychutnať si príjemné posedenie v prírode či zahrať si stolové hry," dodala hovorkyňa. Vybudovaný prístrešok je určený pre všetkých návštevníkov ako úkryt pred dažďom a slnkom. Kladenie ohňa pod prístreškom je prísne zakázané. Zanedbaný výpust z vodného zdroja sa vďaka projektu podarilo premeniť na jazierko, pri ktorom sa budú môcť návštevníci osviežiť, respektíve vodou z neho zahasiť pred odchodom ohnisko či gril.

Foto: TASR/Dušan Hein
"Tvorcovia oddychového priestoru nezabudli ani na bezpečnosť detí. Cez potok a pri jazierku osadili mostíky, ktoré sú zároveň dekoračným prvkom priestoru," konštatovala Pastuchová. Zachovaná zostala aj rozsiahla voľná plocha, ktorá môže slúžiť na rôzne športové a oddychové aktivity. "Dôležitým výstupom projektu je aj stanovenie záväzných pravidiel využívania upraveného priestoru. Uvedený krok bol nevyhnutný z dôvodu, že ide o areál nachádzajúci sa v druhom ochrannom pásme Národného parku Nízke Tatry (NAPANT). S ochranným pásmom súvisí aj fakt, že pri vstupe do areálu je osadená rampa, zamedzujúca vjazdu motorových vozidiel," podotkla Pastuchová.

Oddychový priestor oddeľuje od prístupovej cesty guľatina, ktorá bude zároveň slúžiť ako cyklostojan. "Iniciátori projektu počas procesu revitalizácie Sásovskej doliny, žiaľ, čelili aj prejavom vandalizmu." Jedným z bezpečnostných opatrení je preto podľa Pastuchovej aj monitorovanie priestoru príslušníkmi mestskej polície, respektíve strážcami prírody NAPANT-u. V tesnej blízkosti areálu nechýba špeciálny kontajner, do ktorého sa nedostane medveď či iné divé zviera. Samozrejmosťou je aj osadená tabuľa s návodom, ako nakladať s odpadkami v Sásovskej doline, uzavrela hovorkyňa.