Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Zriadiť obecnú políciu v Maduniciach bolo dobré rozhodnutie

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Od júna 2012 prispieva jej existencia k zlepšeniu verejného poriadku v obci a obyvatelia si na jej prítomnosť už zvykli.

Madunice 19. marca (TASR) – Rozhodnutie obce Madunice pri Hlohovci spred dvoch rokov zriadiť obecnú políciu (OP) a nájsť v rozpočte prostriedky na jej pôsobenie sa ukázalo ako dobré. Od júna 2012 prispieva jej existencia k zlepšeniu verejného poriadku a obyvatelia si na jej prítomnosť už zvykli.

Obecných policajtov vidno pri pochôdzkach po obci, prídu, ak dostanú podnet od obyvateľov, stoja pri priechode cez frekventovanú cestu, keď idú deti do školy či ľudia do kostola, usmerňujú parkovanie. Participujú na obecných podujatia či kontrolujú, aby sa v nočných hodinách nemohli nespratníci realizovať v uliciach obce. "Povinností je dosť, reagujeme na aktuálnu situáciu," povedala starostka Maduníc Alena Jelušová, ktorá sa každý pondelok stretáva s náčelníkom OP Štefanom Kesslom na pracovnej porade, na ktorej hodnotia aj plánujú.

Obecná polícia v Maduniciach má k dispozícii troch ľudí, dvoch na plný úväzok a jedného na dohodu. Jej vznik urýchlila pred dvoma rokmi tragická udalosť, keď skupina rómskych mladíkov v nočných hodinách napadla miestneho muža vracajúceho sa z Cibuľových slávností. Ten na následky poranení zomrel. Vinníci dostali trest a rodičia ďalších mladých ľudí, ktorí majú sklony k výtržníctvu, sa podľa Jelušovej naučili rešpektovať skutočnosť, že policajti môžu hocikedy zasiahnuť, a v tomto smere pôsobia na svoje deti. "Lebo predtým moje pohovory s nimi ani veľmi nezaberali, obecná polícia je pre nich autorita," dodala. Aj keď sa stalo, že krátko po vzniku si jeden 18-ročný "silák" trúfol a zaútočil na uniformovaného muža, spôsobil mu otras mozgu a pomliaždenie krčnej chrbtice.

Starostka si cení, že prítomnosť policajtov prispela k tomu, že v centre obce už neoperujú podomoví predajcovia. "Ešte ste pri parkovaní ani neotvorili dvere auta, a už boli pri vás! Nerobilo to dobré meno celej obci, ale teraz je už pokoj," konštatovala. Skvalitneniu atmosféry podľa nej prispel i zákaz hracích automatov v prevádzkach. "Jeden hral a ďalší desiati s ním prišli a robili problémy," uviedla Jelušová.

"Samozrejme, nie je všetko ideálne, aj tu zmiznú pneumatiky z auta, sused sa sťažuje na suseda a sprejeri popíšu budovu železničnej stanice, ale obecnú políciu je v Maduniciach cítiť," uviedla Jelušová. Podľa jej slov obec vyčlenila v tomto roku na prevádzku OP 45.000 eur. Od štátnej polície zadovážili pre policajné potreby staršie vozidlo za symbolické euro, teraz sa budú pokúšať získať výkonnejšie auto.