Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Zrušenie spojov skomplikovalo Štúrovčanom dochádzku do práce

Foto: TASR

Cestujúci sa obávajú, že priame spojenie Štúrova s Bratislavou bez prestupovania sú už navždy minulosťou.

Štúrovo 9. decembra (TASR) – Nový železničný cestovný poriadok, ktorý dnes vstúpil do platnosti, skomplikoval život viacerým obyvateľom štúrovského regiónu. Tí, ktorí dochádzali za prácou do Bratislavy a pracovný čas sa im začínal o 6. hodine ráno, sa už včas do práce nedostanú.

"Prestal premávať osobný vlak s odchodom o 4.05 h zo Štúrova, ktorým sa ľudia dostali na šiestu do roboty. Ešte horšie je, že prestal premávať rýchlik Štúrovčan, ktorý odchádzal zo Štúrova o 4.50 h ráno," uviedla Monika Uszáková z Mestského úradu v Štúrove. Zrušené vlaky nahradil osobný vlak do Nových Zámkov s odchodom zo Štúrova o 4.29 h. S prestupom v Nových Zámkoch sa ľudia dostanú na bratislavskú hlavnú stanicu o 6.25 h.

Proti zrušeniu rýchlika spísali Štúrovčania petíciu, podpísalo ju približne 5000 ľudí. Ministerstvo dopravy petíciu zamietlo s odôvodnením, že v rýchliku cestuje priemerne 40 pasažierov a je nevyťažený. "Neviem, ako k tomu počtu prišli, pretože osobne sa presvedčiť a overiť si situáciu nikto nepríde. Podľa našich informácií tým spojom pravidelne cestovalo 120 až 150 ľudí zo Štúrova, ďalších 70 až 80 nastupovalo v Gbelciach a Strekove. Množstvo z nich bolo železničiarov, ktorí dochádzajú do Bratislavy," skonštatovala Uszáková.

Cestujúci sa obávajú, že rýchlik a priame spojenie Štúrova s Bratislavou bez prestupovania sú už navždy minulosťou. "Ešte v čase, keď sme návrh nového cestovného poriadku pripomienkovali, nám ministerstvo sľúbilo, že na jar spraví novú úpravu spojov. No teraz v odpovedi na petíciu už nie je o novej úprave ani zmienka." Uszáková je presvedčená, že nový cestovný poriadok určite nepomôže regiónu s vysokou nezamestnanosťou a minimom pracovných príležitostí, kde sú obyvatelia odkázaní na dochádzanie za prácou najmä do Bratislavy.