Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

Obnova prvého poschodia knižnice v Žiline stála vyše 250.000 eur

Na archívnej snímke Krajská knižnica v Žiline. Foto: TASR Pavol Ďurčo

Rekonštrukcia priestorov na prvom poschodí budovy sa začala v decembri minulého roka.

Žilina 22. mája (TASR) - Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) investoval v posledných šiestich rokoch do rekonštrukcie Krajskej knižnice v Žiline viac ako 800.000 eur. Aktuálna investícia do stavebných úprav na prvom poschodí budovy predstavovala čiastku 255.164 eur. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Eva Lacová. Podľa jej slov knižnica počas rekonštrukcie poskytovala svoje služby v takmer neobmedzenom režime.

Rekonštrukcia priestorov na prvom poschodí budovy sa začala v decembri minulého roka. "Stavebné úpravy zahŕňali výmenu elektroinštalácie a dlažby, odstránenie hliníkových podhľadov a čiastočnú obnovu pracoviska regionálnej bibliografie a sociálneho zázemia," priblížila rozsah prác Lacová.

Podľa riaditeľky knižnice Kataríny Šušoliakovej bolo cieľom vytvoriť príťažlivý priestor, kde budú mať návštevníci možnosť nielen čítať, študovať a vyhľadávať informácie, ale aj individuálne či skupinovo pracovať a vzdelávať sa. "Realizovali sme obnovu a modernizáciu existujúceho vybavenia, zriadili sme tiché zóny pre individuálne štúdium a čítanie a priestor pre spoločné štúdium a prácu v skupinách, ktorá je požadovaná hlavne zo strany študentov," poznamenala Šušoliaková.

Na slávnostnom otvorení zrekonštruovaných priestorov nechýbala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová. "Krajská knižnica v Žiline je našou najnavštevovanejšou knižnicou, preto sme tu za posledných šesť rokov zrealizovali rekonštrukcie prízemia i obidvoch poschodí za viac ako 800.000 eur," podotkla Erika Jurinová.

Krajská knižnica v Žiline patrí medzi krajské knižnice s najvyšším počtom výpožičiek, návštevníkov a s najvyšším počtom zrealizovaných podujatí. V roku 2023 tu mali bezmála 10.500 registrovaných čitateľov a denná návštevnosť je viac ako 500 návštevníkov.