Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Vo veľkokapacitnom centre v Žiline začnú opäť očkovať od 7. januára

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kraj pristúpi k znovuotvoreniu očkovacieho centra zatiaľ len jednorazovo. Ďalšia prevádzka centra sa bude odvíjať od počtu záujemcov.

Žilina 4. januára (TASR) - Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) od piatka 7. januára opätovne otvorí veľkokapacitné očkovacie centrum na Rosinskej ceste v Žiline. Dôvodom je vysoký počet registrovaných záujemcov o vakcináciu. Očkovať budú výlučne dospelých ľudí vakcínou od Pfizer/BioNTech. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Lucia Lašová.

V piatok podajú prvú vakcínu o 10.00 h, v sobotu (8. 1.) a nedeľu (9. 1.) o 8.00 h. Očkovať budú každý deň do 18.00 h. "Odbor zdravotníctva Úradu ŽSK chce zabezpečiť počas víkendových dní funkčnosť všetkých piatich kójí, aby uspokojil viac očkovancov. Aktuálne dopĺňame personálne obsadenie," priblížila hovorkyňa.

ŽSK pristúpi k znovuotvoreniu očkovacieho centra zatiaľ len jednorazovo. Ďalšia prevádzka centra sa bude odvíjať od počtu záujemcov. "Naším zámerom je v maximálnej možnej miere efektívne využívať personálne i materiálno-technické kapacity. Vo veľkokapacitnom očkovacom centre budeme preto očkovať výlučne len registrovaných záujemcov. Ku každému očkovaciemu dňu sme pridelili 1500 termínov," vysvetlila riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu ŽSK Silvia Pekarčíková. Podávať budú prvú, druhú i tretiu dávku. Po víkende podľa nej očakávajú významné uvoľnenie v čakárni.

Kraj nabáda obyvateľov, aby využili objednávací systém Národného centra zdravotníckych informácií a čím skôr požiadali o pridelenie termínu. "Pred hroziacou ďalšou vlnou novej mutácie sú kľúčoví prvoočkovanci a rovnako aj čakatelia na posilňujúcu booster dávku," doplnila Pekarčíková.

Obyvatelia Žilinského kraja majú naďalej k dispozícii 11 očkovacích centier. V utorok opätovne vyrazila do regiónov aj vakcinačná linka VakciZuzka. Veľkokapacitné očkovacie centrum ŽSK prvýkrát otvorili vo februári minulého roka, jeho činnosť pre nedostatok záujmu utlmili v júli. Počas svojej prevádzky tam zaočkovali viac než 40.000 ľudí.