Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Regióny

ŽSR vyhodnotili ponuky na výstavbu TIOP-u Lamačská brána a Vrakuňa

Ilustračné foto Foto: TASR

Náklady na naprojektovanie a vybudovanie sa predpokladali vo výške približne 6,374 milióna eur bez DPH.

Bratislava 29. januára (TASR) - Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) vyhodnotili ponuky na výstavbu terminálov integrovanej osobnej prepravy (TIOP) Lamačská brána a Vrakuňa v Bratislave. V oboch prípadov sa železnice rozhodli prijať ponuku spoločnosti TSS Grade. Vyplýva to z oznámenia zverejneného vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie.

ŽSR upozorňujú, že oznámenie o prijatí ponuky nie je možné pokladať za uzavretie zmluvy a v prípade, že proti tomuto rozhodnutiu nebudú uplatnené revízne postupy, bude TSS Grade vyzvaná na predloženie návrhu zmluvy.

TIOP Vrakuňa plánujú vybudovať v blízkosti Dvojkrížnej ulice pri obratisku trolejbusov a zastávke autobusov mestskej hromadnej dopravy (MHD) s názvom Čiližská. Železnice na jeho výstavbu vyhlásili ešte v lete 2021 súťaž za predpokladaných 2,8 milióna eur bez DPH. Ide o dlhoočakávanú stavbu, ktorú roky žiadali samosprávy i cestujúci verejnou dopravou.

"Základnou úlohou TIOP-u je umožniť cestujúcim v rámci integrovaného dopravného systému bezproblémový a rýchly prestup z prostriedkov koľajovej dopravy na MHD a opačne, respektíve umožniť prestup medzi viacerými dopravnými druhmi," vysvetľujú v súťažných podkladoch železnice.

TIOP Lamačská brána chcú železnice vybudovať na dvojkoľajnej železničnej trati medzi bratislavským Lamačom a Devínskou Novou Vsou. Náklady na naprojektovanie a vybudovanie sa predpokladali vo výške približne 6,374 milióna eur bez DPH. "Ide o zriadenie železničnej zastávky v mieste navrhovaného predĺženia Saratovskej ulice, križujúcej železničnú trať. Navrhovaná zastávka je umiestnená severne od sídliska Dúbravka, medzi ulicou Agátová a cestou II/505," priblížili ŽSR. S budovaním nových zastávok MHD sa nepočíta, na prestup medzi vlakmi a MHD má byť k dispozícii existujúca autobusová zastávka OC Bory, prípadne zastávka Agátová.