Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

ZSSK predaj cestovných dokladov zamestnancom v Detve nezabezpečí

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ako ďalej poznamenal, železničná spoločnosť zrušila pokladnicu v Detve v novembri 2007 pre vysoké náklady na predajné miesto a celkovú neefektívnosť.

Detva 30. mája (TASR) – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) predaj cestovných dokladov svojím zamestnancom v Detve zabezpečovať nebude. Pre TASR to uviedol hovorca ZSSK Tomáš Kováč. Reagoval tak na otázku TASR, či ZSSK plánuje opäť zaviesť predaj lístkov v priestore železničnej zastávky v Detve.

Prehodnocovali sme ekonomickú efektivitu prípadného zriadenia predajného miesta v Detve zamestnancom ZSSK. Dospeli sme k záveru, že v súčasnosti, ako spoločnosť so 100-percentnou účasťou štátu, si nemôžeme dovoliť pristúpiť na neefektívne riešenie zabezpečenia predaja cestovných dokladov,“ dodal.

Ako ďalej poznamenal, železničná spoločnosť zrušila pokladnicu v Detve v novembri 2007 pre vysoké náklady na predajné miesto a celkovú neefektívnosť. „Zároveň však zabezpečila adekvátne riešenie v podobe zmluvného predaja cestovných dokladov. Toto náhradné riešenie trvalo s niekoľkými prestávkami až do decembra 2020,“ zhrnul s tým, že pre pandémiu nového koronavírusu a aj pre zhoršené správanie neprispôsobivých občanov zmluvný predajca podal výpoveď.

ZSSK po rokovaní s primátorom Detvy vyvinula ďalšiu snahu so zámerom pokračovať v zmluvnom predaji v meste a koncom roka 2020 vyhlásila nové verejné obstarávanie. Nikto o tento zmluvný predaj cestovných dokladov neprejavil záujem a verejné obstarávanie dopadlo neúspešne,“ vysvetlil Kováč.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Pripomenul tiež, že cestujúci môžu na nákup cestovných dokladov využiť niekoľko iných možností, napríklad mobilnú aplikáciu. Najbližšie zastávky na predaj cestovných dokladov, ktoré zabezpečuje ZSSK v okolí Detvy, sú vo Zvolene, v Tomášovciach a v Lučenci. „V prípade, ak neexistuje možnosť kúpiť si cestovný doklad v pokladnici, cestujúci tak môže spraviť aj vo vlaku u vlakvedúceho bez prirážky. V tomto prípade je potrebné, aby vyhľadal vlakvedúceho,“ ukončil Tomáš Kováč.

Čakáreň v budove železničnej stanice v Detve plánujú Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) otvoriť v júni. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová. V súčasnosti je čakáreň pri železničnej trati dlhodobo zatvorená. Železnice Slovenskej republiky sú správcom infraštruktúry, na ktorej si dopravcovia objednávajú výkon na trati. Predaj cestovných lístkov zabezpečuje Železničná spoločnosť Slovensko, v súčasnosti je však táto služba v Detve zastavená.