Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Župné trhy v Brezne predstavili lokálnych remeselníkov i farmárov

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

V Brezne boli zastúpené remeslá, ako hrnčiarstvo, špecifický druh drotárstva - opletanie predmetov zo skla a keramiky drôtom či umelecké diela mladej kováčky.

Brezno 4. júna (TASR) – Historicky prvé Župné trhy odštartovali v piatok (3. 6.) na námestí v Brezne. Priestor dostala viac ako desiatka lokálnych farmárov a remeselníkov, ktorí prišli na Horehronie predstaviť a ponúknuť svoju produkciu. TASR o tom informovala Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK.

"Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) vytvoril priestor na prezentáciu regionálnych producentov, farmárov a remeselníkov. Župné trhy budú pokračovať počas júna a júla v ďalších šiestich okresných mestách. Kraj tak nadviazal na projekty Regionálnych pultov a Výzvu farmárom, aby vytvoril ďalší priestor pre ponuku lokálnych výrobkov, potravín a podporil lokálnu ekonomiku," konštatovala Štepáneková.

V Brezne boli zastúpené remeslá, ako hrnčiarstvo, špecifický druh drotárstva - opletanie predmetov zo skla a keramiky drôtom či umelecké diela mladej kováčky. Návštevníci sa mohli pokochať pohľadom na ručne vyšívané kroje a olejomaľby, ochutnať mäsové a ovčiarske špeciality i buchty zo Zbojskej. V ponuke bola tiež prírodná kozmetika z darov prírody či ekologické obaly na potraviny z včelieho vosku.

"Aj takýmto spôsobom podporujeme tých, ktorí sa vydali na neľahkú cestu zachovania tradičných remesiel, chutí a výrobkov. Verím, že naše trhy si nájdu priaznivcov, stanú sa priestorom na stretnutie rodín, priateľov a miestom, kde si ľudia kúpia výrobky s dušou nášho kraja," reagoval predseda BBSK Ján Lunter.

Župné trhy sa konajú v piatky a soboty na námestiach okresných miest v BBSK. Na každom ponúkne svoj sortiment od desať do 20 miestnych producentov.

"Už dnes funguje 14 regionálnych pultov s bohatou ponukou lokálnych výrobkov v ubytovacích zariadeniach po celom kraji. Podarilo sa nám získať lokálnych dodávateľov pre naše školy a zariadenia sociálnych služieb a výrobky od miestnych ponúkame aj na internete," zdôraznil podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Najbližšie trhy sa uskutočnia 10. júna v Banskej Bystrici, o deň neskôr v Detve a potom aj v Lučenci, Rimavskej Sobote, vo Zvolene a v Žiari nad Hronom.